En rikedom eller ett problem? Rinkdiskussionen delar åsikterna

Bland annat i NHL och i Sverige är rinkstorlekarna standardiserade. I Finland är fem olika storlekar i bruk i ligan. Dags för förändring? Ja, säger Pelicans-tränaren Ville Nieminen. Kärpät-kollegan Mikko Manner och Sportkaptenen Erik Riska håller inte med.

Ska hockey spelas i en rink på 30 x 60 meter som i internationella matcher, på 26 x 61 meter som i Nordamerika – eller kvittar det? Jag hinner knappt nämna ordet rinkstorlek innan Stanleycupvinnaren och OS-silvermedaljören Ville Nieminen levererar en tvärsäker åsikt.

– 28 x 60 meter ska det vara. Det borde vara standardstorleken som alla använder. Jag hoppas att också NHL gör det en vacker dag. Det vore bra för alla: det finns utrymme att spela och det blir lämpligt med bökiga situationer, säger den nuvarande Pelicans-tränaren.

I dagsläget spelar åtta ligalag i rinkar med Nieminens önskemått. Problemet är att fyra andra rinkmått används, allt från 28 x 58 meter till 30 x 60 meter. Eller problem och problem – är det verkligen ett? Nieminen svarar ja på frågan, medan Kärpäts guldtränare Mikko Manner och Sportkaptenen Erik Riska säger nej.

– Personligen skulle jag inte ha någonting emot att alla skulle spela i likadana rinkar, men skillnaderna håller intresset uppe, säger Riska, vars lag har den minsta rinkstorleken i ligan.

Han får medhåll av Manner:

– Jag tycker att olika rinkstorlekar är en rikedom. Det gör att lagen får en egen hemmaborg och motståndarna tvingas brottas med det. Det gör att spelare vänjer sig vid att klara sig i ovana förhållanden, vilket ger dem en skjuts framåt.

"Ska hålla fast vid kulturen"

Med jämna mellanrum brukar olika krafter lobba för att Finland ska ta efter den nordamerikanska modellen och införa smalare rinkar. Varför? Spelet blir snabbare och intensivare samtidigt som unga löften lär sig att prestera i "rätt" rinkstorlek. De ska ändå till NHL en vacker dag.

Trots att Nieminen vill se en förändring vill han inte se rinkar med NHL-mått i Finland.

– Spelet i Europa skiljer sig från i USA. Kulturen är annorlunda och det ska vi hålla fast vid. En hybridmodell är det bästa.

Skulle inte lovande unga gynnas av spel i smal rink?

– Så kan man inte tänka. De unga får redan tillräckligt med chanser.

Erik Riska håller med och tar Sverige som exempel. I vårt västra grannland är rinkarna av måttet 30 x 60 meter – men Sverige producerar ändå NHL-proffs på löpande band.

– Stora rinkar utvecklar också spelare, säger Riska.

Fakta

Fem olika rinkstorlekar i hockeyligan

30 x 60 meter: KooKoo, Kärpät.

30 x 58 meter: HPK.

29 x 59 meter: Jukurit.

28 x 60 meter: HIFK, Ilves, JYP, KalPa, Lukko, SaiPa, Tappara, TPS.

28 x 58 meter: Pelicans, Sport, Ässät.

I olympiska och internationella matcher är rinkstorleken 30 x 60 meter. I Nordamerika spelas hockey i smala rinkar med måtten 26 x 61 meter.

Källa: Urheilulehti.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00