En realist med äventyrliga berättarformer

Butler. I The Remains of the Day är jag-berättaren en butler. Boken filmatiserades 1993 av James Ivory med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Bild: Arkiv

Var ska man börja sin läsning av årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro? Litteraturprofessor Bo Pettersson är säker på sin sak: romanen Återstoden av dagen (The Remains of the Day) från 1989 är den han framför allt kommer att bli ihågkommen för.

Bo Pettersson beskriver Kazuo Ishiguros romankonst som relativt sparsmakad. De flesta Nobelpristagare har betydligt fler böcker på sitt samvete. Men enligt Pettersson står Ishiguro också för en nyorientering efter postmodernismen.

– Det som hänt är att mer äventyrliga berättarformer har kommit tillbaka: science fiction, detektivroman och magisk realism av olika slag. Det syns hos honom. Han har skrivit realistiska romaner som The Remains of the Day (Återstoden av dagen) och de två första som handlar om Japan – men sedan också Never Let Me Go som är en dystopisk roman och When We Were Orphans (Vi som var föräldralösa) som ligger nära detektivromanen.

Pettersson nämner också novellsamlingen Nocturner: fem berättelser om musik och skymning.

– Framför allt är han ändå en realist och det som är intressant är att nästan alla hans romaner är skrivna i första person. Då blir det alltid lite relativt, subjektivt. Men det är ganska typiskt för Ishiguro att spela på läsarens känslor utan att skriva ut dem i texten. Och det är nog det Akademiens motivering anspelar på.

– Det är tydligt att flera av hans personer har svårt att leva i världen. Genom att berätta i första person kan läsaren fatta det huvudpersonen inte förstår. Det ger honom en stark melankolisk grundton.

Om man inte har läst Ishiguro förr, är det The Remains of the Day du skulle rekommendera att man börjar med?

– Absolut! Men, om man har intresse för science fiction så blir det kanske Never Let Me Go. Och hans senaste bok är en fantasyroman som handlar om livet vid Kung Arthurs hov. Så visst kan det få bero lite på ens intressen. Men om man tänker på vad han kommer att kommas ihåg för om femtio år så är det The Remains of the Day.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning