En principfast polis

Adam Pålsson, Marie Richardson och Alexej Manvelov gör mest intryck av skådespelarna. Bild: Fotograf Peter Cederling

Sommarens svenska kriminalserie på Yle är Innan vi dör, en berättelse om organiserad brottslighet och en komplicerad mor–son-relation i centrum.

Innan vi dör finns på Yle Arenan.

Inte får hon vara lycklig i många minuter, Marie Richardsons polis i SVT-thrillerserien Innan vi dör från 2017. Det blir några ömma scener med Johan Hedenbergs kollega och älskare innan prövningarna börjar. Och värre ska det bli, mycket värre.

Hanna Svensson heter hon, polisen i denna serie, och är en inte ointressant figur. När sonen Adam Pålsson langade droger för några år sedan satte hon dit honom personligen – även om han hamnade i fängelse på kuppen och relationen mellan mor och son bröts. Folk snackar om dig, säger hennes kollega Magnus Krepper. Och det handlar inte bara om denna nästan omänskliga rättskänsla, hon har dessutom degraderats till ekobrottsenheten från enheten för organiserad brottslighet där hon helst vill jobba.

Men nu får hon anledning att återvända, eller hon hänger mer eller mindre på när hon berörs personligen då två rivaliserande motorcykelgäng samt en kriminell kroatisk familj som driver restaurang ska utredas. Det handlar med andra ord om organiserad brottslighet och familjen är ett tema, dess lojaliteter och svek – och central är även den komplicerade relationen mellan mor Richardson och son Pålsson.

Flera av dem som stått framför (Pålsson och Richardson) och bakom kameran i den här serien var även inblandade i Jonas Gardells aidsdrama Torka aldrig tårar utan handskar. Simon Kaijser har regisserat båda serierna – eller fyra avsnitt av Innan vi dör som i egenskap av thriller i övrigt inte har så mycket gemensamt med Gardellserien.

Originell är den här kriminalserien inte, men ändå tillräckligt välgjord för att höja sig över genomsnittet och vara sevärd. Här finns en trovärdighet bland både snutar och kriminella, mycket tack vare bra skådespelare. Beträffande intrigen lyckas man hålla spänningen i gång, här finns riktigt spännande vändningar och förvecklingar, och mot slutet av avsnitten bjuds det på något riktigt nervkittlande. En viss förutsägbarhet finns här visserligen också, eller vad ska man kalla det att tittaren kan ana saker länge innan det går upp för karaktärerna.

I kväll sänds de fem första avsnitten av den tiodelade serien, i morgon kväll de återstående fem. Från och med torsdag sänds serien i repris två avsnitt i veckan, torsdagar och söndagar. En andra säsong är på gång som ska ha premiär hösten 2019.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03