Stockholmspolisen jagar skytt efter attack mot känd advokat

En känd svensk advokat ska enligt svenska medier vara den person som träffades av flera skott när han lämnade sin bostad på fredagsförmiddagen. Bild: Sara Perers / TT

En person har anhållits efter att en man i 50-årsåldern – som arbetar som advokat – blivit skjuten på Kungsholmen i Stockholm på fredagsmorgonen. Skytten är inte gripen.

Enligt uppgifter i svenska medier ska advokaten ha blivit skjuten i sitt trapphus när han vid 10-tiden på förmiddagen lämnade sin bostad vid den livligt trafikerade Norrmälarstrand.

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans och vårdas på sjukhus. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

– Han har blivit opererad, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson till TT.

Han ska ha kunnat ta sig ut på gatan och ropat på hjälp, skriver Aftonbladet. Vittnen berättar att han ska ha varit vid medvetande när han anlände till sjukhuset och ska ha hunnit ge ledtrådar till polisen.

Anstiftan till försök till mord

En person är anhållen misstänkt för anstiftan till försök till mord, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten men ingen mer är gripen säger polisen till TT.

Enligt Expressen ska anhållna vara en kvinna som också är en högt uppsatt jurist. Det spekuleras också att uppgörelsen ska vara privat och inte handla om de tvås yrkesutövning.

Expressen uppger att kvinnan ska ha haft besöksförbud hos mannen och ha blivit utsatt för flera hot. Hon ska också själv ha dömts för brott, bland annat för motstånd mot polis. Enligt uppgifter som HBL inte har kunnat bekräfta kan det vara fråga om advokatens ex-fru.

Det har hållits ett kort förhör med personen som sitter anhållen och det kommer att göras ytterligare förhör, men polisen kan inte säga när detta kommer att ske.

– Åklagaren har 72 timmar på sig att bestämma om personen ska begäras häktad, så det finns tid, säger Eva Nilsson.

Polisen har under fredagen arbetat på platsen vid Norr Mälarstrand och genomfört en teknisk undersökning.

Det avspärrade huset i vid Norr Mälarstrand är ett av de många husen med flotta takvåningar med utsikt över den centrala Riddarfjärden i Stockholm. Området gränsar till Rålambshovsparken, ett populärt picknick- och fritidsområde för stockholmarna.

Några kvarter bort ligger Hantverkargatan som i Stockholm är stadens gata för advokatbyråer. De i sin tur samlas kring Stockholms tingsrätts massiva stenborg och Stockholms polishus med det legendariska Kronobergshäktet ytterligare några kvarter bort.

Isolerad händelse

Mannen är en advokat som är verksam i Stockholm, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

– Min första reaktion var att det är oerhört allvarligt att en advokat utsätts för den här typen av övergrepp. Men vi vet i dagsläget inte vilket motiv som ligger bakom, säger hon, och fortsätter:

– Men om det har skett med anledning av hans yrkesutövning då är det ett övergrepp mot vårt rättssamhälle skulle jag säga.

Polisen säger att det är fråga om en isolerad händelse utan koppling till andra våldsbrott i Stockholmsregionen.

– Polisen ser i nuläget ingen koppling till kriminella grupperingar eller våldsbrott som kan kopplas till organiserad kriminalitet, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Finns det någon känd hotbild mot den här personen?

– Det är ingenting vi kan kommentera, säger Westberg.

Korrigering fredag kl. 14.15: Efter att polisen uppgett att det handlar om en isolerad händelse har HBL strukit kommentarer i grannskapet om tidigare polisinsatser i området.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning