En ny, elakare Wahlström – årets idrottare?

Eva Wahlström stod för en bragd då hon försvarade sin VM-titel för andra gången i år. Bild: Heikki Saukkomaa

Eva Wahlström gav svar på tal. Det var en annorlunda kamp som publiken fick se i Hartwallarenan.

VM-titelmatchen mellan obesegrade Eva Wahlström och Anahi Esther Sanchez var den bästa matchen i damernas proffsboxning jag någonsin sett. Sanchez bjöd Wahlström på karriärens tuffaste match med en stil och taktik som finländaren inte förr mött. En smutsig närkamp med en hel hög fula trix – dock inom reglerna tillåtna sådana – och hårda slag som stundvis fick Wahlström att se stjärnor.

Men efter sex ytterst jämna ronder växte Wahlström och lyfte sig till en ny nivå. Wahlström har alltid varit tekniskt snudd på felfri, en "oberörbar" boxare som undviker att bli träffad. En orsak varför hon vunnit sina tretton senaste matchen via enhälliga domarpoäng.

Sanchez tvingade fram en ny, elakare, äckligare Wahlström. Och Wahlström gav svar på tal. Det var en annorlunda kamp som publiken fick se i Hartwallarenan. Matchen var inte alls lika teknisk som Wahlströms matcher brukar vara, det handlade mer om fysiskt påfrestande närkamp med en hel del hängande på varandra i clinchen. En boxningsromantikers mardröm – finesserna och konstyckena fattades.

Wahlström vände matchen iskallt i rond sju. I mina poäng stod matchen 57–57 efter sex ronder, de fyra sista gick till Wahlström. Domarna gav segern åt Wahlström med 98–92, 97–94, 97–94.

Hon tvingade Sanchez att smaka på sin egen medicin då hon också hängde och höll fast argentinskan i närkampen. Sanchez krafter tog slut och Wahlström övertygade domarna genom att ligga steget före den skickliga Sanchez resten av matchen ut. Skillnaden i den lysande boxningsmatchen var att Sanchez ork tog slut i sjunde, Wahlströms först efter tionde ronden.

Näst för Wahlström då? Ärkerivalen från amatörtiden Katie Taylor, som Mira Potkonen slog i OS-kvarten, blev nyligen proffs och steget upp till lättviktsklassen (61,2 kg) där Taylor för tillfället håller hus är ingen omöjlighet för Wahlström som i nuläget kämpar i 59-kilosklassen. Wahlström själv anser att mötet med Taylor inte åtminstone ännu är aktuellt. Kanske i framtiden, exempelvis i ett scenario där flera VM-titlar står på spel?

Sannolikare är att 2017 innebär en jättematch där två världsmästare i superfjäderviktsklassen möts. Om det blir en mellanmatch för Wahlström före det återstår att se.

På tal om Potkonen, förresten. En het fråga har varit om tre stortävlingsmedaljer med OS-bronset som pricken över i:et räcker för att bli vald till årets idrottare under Idrottsgalan den 17 januari. En annan het fråga: väger Wahlströms två lyckade VM-titelförsvar tungt i omröstningen? Tål att fundera på.

Boxningsgalan i Hartwallarenan var i sin helhet en underhållande tillställning.

Niklas Räsänen boxades på europeisk toppnivå i tio ronder men led ett hjärtskärande öde då han överraskande gick rakt in i en högerkrok som knockade honom och hans EU-titeldröm i rond elva.

Edis Tatlis dominanta prestation och tekniska knockout mot utmanaren Manuel Lancia tar honom närmare en ny VM-titelchans.

Och så Robert Helenius match. En fars där finländaren pucklade på "taxichauffören" i 48 sekunder innan domaren fick nog. En misslyckad matchmaking som man hoppas att man inte behöver se igen.

Men glöm den matchen. Evighetsprojektet att få Helenius tillbaka till världstoppen lär och bör fortsätta i proffsigare tecken.

Vad vi vet är att nästa match ordnas i samarbete med Sauerland-stallet, den sker i mars-april och motståndaren blir knappast ännu Dereck Chisora.

På önskelistan kunde vara en rival från Europatoppen och en inblandning i EM-titeldiskussionen. Och så Helenius-Chisora del två på hösten.

Tommi Willberg Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning