En nordisk grupp vore en lottovinst för Finland

Teemu Pukki och Finland behöver lite flyt i VM-lottningen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Absolut inte Belgien. Italien och Spanien hör också till omöjliga motståndare i ett stundande VM-kval. HBL tar en titt på hur en drömgrupp, respektive mardrömsgrupp kunde se ut för finskt vidkommande.

Korg 1:

Belgien, Frankrike, England, Portugal, Spanien, Italien, Kroatien, Danmark, Tyskland, Nederländerna.

Drömmotståndare: Danmark.

Danmark är visserligen några steg före Finland materialmässigt men hör ändå till ytterst få lag från korg ett som Finland kan anses ha en rimlig chans att nå resultat mot.

Mardrömsmotståndare: Kryllar av dem. Visserligen slog Finland Frankrike nyligen men i en tävlingsmatch med alla de bästa spelarna är Finland en underdog av bibliska mått. Italien besegrar alltid Finland, Spaniens kvalitet är grym och Nederländernas expressfotboll är svårstoppad. Belgien? Nej tack.

Av alla omöjlig motståndare känns väl Kroatien och Tyskland kanske ändå minst omöjliga. Kroatiens fixstjärnor har tackat för sig eller bli till åren och i Tyskland känns det som att Joachim Löw kanske fått några år för mycket vid spakarna.

Publiklag: Spelar ingen större roll. Alla lag innebär utsålt på Stadion och rejält med klirr i kassan. England smäller väl högst, eller Tyskland.

Korg 2:

Schweiz, Wales, Polen, Sverige, Österrike, Ukraina, Serbien, Turkiet, Slovakien, Rumänien.

Drömmotståndare: Slovakien.

Visserligen högkvalitativt men en del tongivande spelare, som Marek Hamsik, är inte riktigt på samma nivå som tidigare. Aningen trubbigt framåt.

Mardrömsmotståndare: Polen. Har en grym bredd och så länge Robert Lewandowski fortsätter en av världens bästa anfallare. Oerhört välorganiserat och fysiskt lag.

Publiklag: Sverige. Rent sportsligt vore det oerhört spännande med en tävlingsmatch mot grannen. För första gången på tiotals år känns det som att Finland kunde ha en chans också då de bästa ställs mot de bästa.

Sportsligt sett en dröm men sannolikt skulle den stundtals oerhört pinsamma blåvita patriotismen svämma över och det skulle bli krigsrubriker i tidningarna och hatretorik på nätet. Så kanske det ändå vore bättre med Österrike.

Korg 3:

Ryssland, Ungern, Irland, Tjeckien, Norge, Nordirland, Island, Skottland, Grekland, Finland.

Något av en lottovinst att Finland återfinns i den här korgen. Ryssland är nämligen ett land och lag Finland av tradition har oerhört svårt att rubba.

Korg 4:

Bosnien, Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Albanien, Bulgarien, Israel, Belarus, Georgien, Luxemburg.

Drömmotståndare: Luxemburg.

Hur många kända före detta eller nuvarande spelare kan du räkna upp?

Mardrömsmotståndare: Bosnien.

Bosniens anfallskarusell är svår att stoppa då bolltrollarna med Miralem Pjanic får upp ångan. Det såg vi i EM-kvalet i bortamatchen då Finland åkte på en riktig mangling.

Publiklag: Bosnien.

Har sina fixstjärnor och det underlättar då Bollförbundet ska marknadsföra hemmamatchen.

Albanien vore intressant och exotiskt. Att på närhåll få se Enver Hoxhas bunkrar är något man borde hinna med innan liemannen intar huvudrollen.

Korg 5:

Armenien, Cypern, Färöarna, Azerbajzdzjan, Estland, Kazakstan, Kosovo, Litauen, Lettland, Andorra.

Drömmotståndare: Andorra.

Att den överväldigande majoriteten av spelarna håller till i den inhemska ligan säger det mesta om kvaliteten i laget.

Mardrömsmoståndare: Kosovo.

Många skickliga bolltrollare i sina led. Orsakade Finland oerhörda problem i kvalet till VM 2018. Många Italienproffs i truppen.

Publiklag: Estland. Skulle åtminstone bli ett par helkvällar för de mest festsugna finska fansen i Tallinn, Kosovo har ett tämligen brett stöd i Finland.

Korg 6:

Malta, Moldavien, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino.

Drömmotståndare: San Marino. Landet har aldrig vunnit en match i VM- eller EM-kvalsammanhang.

Mardrömsmotståndare. Moldavien. Finland har snubblat i Chisinau tidigare och i den fattiga staten finns alltid en ökad risk för magsjukor.

Publiklag: Finns inte. Men turistmässigt är Gibraltar sannolikt det läckraste och lättaste alternativet. Flyg ner till Malaga och en bilresa på 90 minuter. Bor som bekant gott om finländare på Costa del Sol. Skulle bli en hemmamatch för Finland.

Fem grupper med sex lag, fem grupper med fem lag lottas. Gruppsegrarna går direkt till VM i Qatar, de tio grupptvåorna kvalspelar om ytterligare tre platser tillsammans med de två bästa gruppvinnarna från Nations League som inte når VM via det egentliga kvalet.

Grupperna lottas sjunde december.

Finsk drömgrupp: Danmark, Slovakien, Luxemburg, Andorra, San Marino.

Finsk mardrömsgrupp: Belgien, Polen, Bosnien, Kosovo, Moldavien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning