En nidbild av vänstern

Genom att definiera vänstern med hjälp av fantastiska överdrifter blir det en halmdocka von Kraemer tar strid med.

Nicolas von Kraemer tyr sig till en argumentation som vilseleder läsare (HBL 19.5). Personer utan bakgrundskunskaper får intrycket att vänstern av ren stollighet och puritansk censurdrift kommer med underliga påfund.

von Kraemer skriver om Anita Sarkeesian och Gamergate som om det var moraliserande feminister som rackade ner på datorspelare. Ingenstans i texten nämner han trollpacket från 4chan. Sarkeesian planerade ett videoprojekt med kritik av datorspel ur feministisk vinkel. Trollen påstod hon ville censurera spel och försökte tysta henne genom omfattande trakasserier. Samtidigt utlyste trollen sig till uttrycksfrihetens försvarare. De som stödde Sarkeesian offentligt trakasserades sedan i sin tur och det hela spirade snabbt utom kontroll.

Trollen mobbade senare Zoe Quinn i vad de kallade Gamergate. Det blev en ännu större dust med feminister. Här försöker von Kraemer sätta likhetstecken ("i stort sett samma") mellan 90-talets censurkrav från Amerikas religiösa höger och anklagelserna om sexism som feminister riktade mot "datorsamfundet" (trollen). Han skriver att massmedia tog parti för "moralisterna" i stället för att stå upp mot censur och ser detta som bevis för att vänstern förvandlats från kulturell motmakt till kulturpolis. Vad?

Det gick så långt att 4chans grundare och nybakade kulturpolis Christopher Poole bannlyste Gamergate på sin sajt. Många troll fortsatte härja på Twitter, tills företaget fick nog av dem. Eftersom von Kraemer inte nämner trollen blir det helt osammanhängande om Twitters politiska korrekthet och hur vänsterideologer konstruerar trygga rum.

von Kraemer ger sken av att feminister har lite stöd men enligt Washington Posts enkät (27.1.2016) identifierar 60 procent av kvinnorna och 33 procent av männen i USA sig som feminister.

Två gånger nämns Antifa i texten. Som om en ytterlighetsrörelse hörde till vänsterns mittfåra?

The Last Jedi avpolleterar von Kraemer med att det fanns en klyfta mellan "systemet" och folket som sågade "indoktrineringen". Över 1,3 miljarder dollar i biljettintäkter ger plats 11 bland tidernas mest inkomstbringande filmer. 380 000 besökare på IMDB ger filmen poängsnittet 7,3 (ungefär fyra stjärnor i HBL). Hans tes om en bildad vänster som fjärmats från folket svajar betänkligt. Mediebolagen har bättre koll på vad folk gillar än von Kraemer har.

von Kraemer skriver att det inte är coolt av vänstern att sanera historien. Helt olikt någon som sanerade trollen ur historien. Slutsatserna blir som man kan förvänta sig när premisserna är fel. Genom att definiera vänstern med hjälp av fantastiska överdrifter blir det en halmdocka von Kraemer tar strid med.

Jon Ivars Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03