En Nagelsmann i ögat på giganterna

Julian Nagelsmann och hans Leipzig tar upp jakten på dominanterna Bayern och Dortmund. Bild: Jan Woitas/Lehtikuva

Bayern München kan gå något av en mellansäsong till mötes. Dortmund ser starkare ut än i fjol och som vanligt är det de två giganterna som får guldtipsen. Men på sikt kan RB Leipzig utmana.

Leipzig är sannolikt Tysklands mest avskydda klubb. Köpklubbsstämpeln är svår att tvätta bort med Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz som ägare. Mateschitz äger också Österrikes i särklass bästa klubb Red Bull Salzburg som rätt långt fungerar som en sorts farmklubb för Leipzig. Något som inte heller ses med blida ögon av många av klubbens kritiker.

Mateschitz drivs av framgång. Det må gälla affärer, formel 1 eller fotboll. Och ända sedan han 2012 tog över SSV Markranstädt och döpte om klubben har allmänheten väntat på när den första storoffensiven från Sachsen inleds.

Hittills har klubben haft svårt att värva de riktigt tunga namnen. Den tunna kulturen kring klubben och statusen som rik nyuppkomling har spelat in. Och så har klubben kanske inte heller haft en manager, herrar Rangnick och Hasenhüttl får ursäkta, som lockar storstjärnorna.

Men i 32-årige Julian Nagelsmann har klubben en tränare som kan tänkas väcka intresse också bland det tyngsta skiktet. Nagelsmann aktiva karriär tog slut i 19-årsåldern på grund av knäskador. Efter det pluggade han ekonomi ett par år innan han gick över till idrottsvetenskap.

Hans stjärna på fotbollshimlen började stiga på allvar i Hoffenheim då han ledde "bylaget" till fjärde plats och Champions League våren 2017.

Senast då stod det klart sejouren i Hoffenheim knappast skulle bli långvarig. Bland annat Bayern München var ute efter honom sommaren 2018 men då hade Nagelsmann redan lovat bort sig till Leipzig efter säsongen 2018-2019.

I Leipzig får Nagelsmann för första gången resurserna och materialet att på allvar ta upp kampen om ligatiteln. De kommande åren ger också en fingervisning om 32-åringen är ett namn för de allra största arenorna. Med större resurser växer kraven. Ganska bra räcker inte längre. Hittills har Nagelsmann fått jobba ostört och prisats för i stort sett allt han gjort. I RB Leipzig gäller helt andra förutsättningar.

Kanske att RB Leipzig inte kan utmana de två jättarna denna säsong men ge herrar Nagelsmann och Mateschitz ett år eller två tillsammans och två giganter kan ha blivit tre. I synnerhet om Nagelsmann teser fungerar lika som de gjort hittills.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning