Boris Johson tar hjälp av polisen för att hålla britter hemma medan WHO säger att pandemins kurs kan ändras

Virusreglerna skärptes i flera länder på måndagskvällen, däribland Storbritannien. Bild: Julian Simmonds/Lehtikuva-AFP

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar att coronapandemin fortsätter att accelerera och att fler än 300 000 fall av smitta från nästan alla länder i världen har rapporterats in.

– Det tog 67 dagar från det första rapporterade fallet till att nå 100 000 fall, elva dagar att nå ytterligare 100 000 fall och bara fyra dagar till att nå siffran 300 000, säger han på världshälsoorganisationens presskonferens på måndagen.

Men Tedros Adhanom Ghebreyesus poängterar samtidigt att det fortfarande finns möjligheter att vända utvecklingen.

– Vi är inte hjälplösa åskådare. Vi kan ändra pandemins kurs.

– Vi är inte hjälplösa åskådare. Vi kan ändra pandemins kurs, säger WHO-chefen. Bild: Lehtikuva-AFP

Samtidigt skärptes virusreglerna i flera länder på måndagskvällen, däribland Storbritannien och Frankrike.

Sent på måndagskvällen finsk tid höll den brittiska premiärministern Boris Johnson ett tv-tal där det blev klart att landet i praktiken inför utegångsförbud.

– Alla måste hålla sig hemma förutom för absolut nödvändiga ärenden, sade Johnson.

Han sade att människor endast tillåts att gå ut om de behöver handla mat, om de ska ta sig till sitt jobb, behöver uppsöka sjukvården eller för att motionera.

– Från och med i kväll tvingas jag utfärda en enkel instruktion till det brittiska folket – ni måste stanna hemma. Om du inte följer dessa regler kommer polis att ha makten att ingripa.

– Många medborgare vill att normaliteten att återvända, men det kommer inte att hända den närmaste tiden, sade Frankrikes premiärminister Édouard Philippe. Bild: Thomas Samson/Lehtikuva-AFP

Max en kilometer

Samtidigt tillåts fransmännen nu endast motionera en och en – eller tillsammans med sina barn – högst en timme om dagen. Dessutom får de inte ta sig längre än en kilometer från sin bostad.

Utomhusmarknader förbjuds också.

– Många medborgare vill att normaliteten att återvända, men det kommer inte att hända den närmaste tiden, säger premiärminister Édouard Philippe till fransk tv.

– Vi tror att de åtgärder vi vidtagit och som vi kommer att skärpa ytterligare, kan gälla i flera veckor.

Frankrike rapporterade ytterligare 186 döda till följd av coronaviruset på söndagen under måndagen, vilket gör att den totala siffran över avlidna är 860. Sammanlagt 19 856 fall av smittade har registrerats, men den verkliga siffran bedöms vara betydligt högre.

Tidigare under måndagen kom beskedet att vårdanställda i Frankrike får resa gratis med tåg.

Beskedet kommer efter att sjukhus i Paris uppmanat människor med vårdutbildning att komma och hjälpa till i kampen mot coronavirusets spridning.

Tre personer i Nederländerna

Även den nederländska regeringen skärper kraftigt restriktionerna. Tidigare gällde att det var förbjudet att samlas mer än 100 personer – nu kommer polisen att få rätt att i det offentliga rummet upplösa grupper på mer än tre personer, meddelar justitieminister Ferd Grapperhaus.

Polisen kommer också att få rätt att utfärda "kraftiga böter" om förbudet inte efterlevs.

Dessutom förlängs restriktionstiden i Nederländerna från den 6 april till den 1 juni.

Militären sätts in i Sydafrika

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade under måndagen att landets regering inför strikta karantänsregler i tre veckor. Militären sätts in för att hjälpa polisen att begränsa smittspridningen i landet.

De nya reglerna träder i kraft vid midnatt till tisdag och syftet är att "undvika en mänsklig katastrof", enligt Ramaphosa. Sydafrikaner förväntas i möjligaste mån hålla sig hemma, men de kommer även fortsättningsvis kunna handla mat, söka vård och söka socialt stöd hos myndigheterna.

Coronaviruset har upptäckts hos över 400 personer hittills i landet, meddelade hälsominister Zweli Mkhize på måndagen. För en vecka sedan var det färre än 50.

Regeringen har sedan tidigare utfärdat ett särskilt undantagstillstånd och infört reseförbud.

Så här packat var det på en marknad i den nederländska staden Haag på måndagen. Bild: Robin Utrecht/Lehtikuva-AFP

En miljard uppmanas att stanna hemma

Enligt en sammanräkning från nyhetsbyrån AFP har mer än en miljard människor i mer än femtio länder och territorier i världen har uppmanats att stanna hemma. På vissa håll handlar det om obligatoriska begränsningar, medan andra länder utfärdat rekommendationer för att bromsa virusets framfart.

Australien har börjat stänga sina pubar, klubbar, gym och kyrkor efter en helg där många ignorerade uppmaningarna.

– Det kommer inte att bli något mer att gå till puben efter arbetet, inget mer gå till gymmet på morgonen och inget mer sitta på kafé och ta en brunch, sade Australiens premiärminister Scott Morrison inför parlamentet på måndagen.

Han beskrev utmaningarna som det "tuffaste året i våra liv" och varnar australier för en nedstängning som kan pågå i ett halvår.

Fyra veckors stängning

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern håller upp en bild med ett nytt larmsystem för coronautbrottet. Bild: Nick Perry/TT-AP

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern meddelade också kraftiga åtgärder för att tackla virusspridningen.

Antalet smittade i landet har passerat 100, vilket Ardern påpekar inte är så många ur ett globalt perspektiv men att "Italien hade också 100 fall" för en tid sedan.

På onsdag kommer Nya Zeeland att gå in i den högsta varningsnivån på den nya coronaskalan, vilket i princip innebär en stängning. Skolorna stänger från och med tisdag, med undantag för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten.

Ardern säger att tiotusentals nyzeeländare kan dö om inte åtgärderna vidtas.

Nedstängningen kommer att pågår i minst fyra veckor.

– Det värsta tänkbara scenariot är helt enkelt outhärdligt. Jag kommer inte att tillåta att det händer, säger hon.

Fler fall i Kanada

I Kanada fortsätter antalet döda och nya smittade stiga kraftigt. Totalt har antalet smittade stigit från 1 099 till 1 430, medan antalet döda stigit från 13 till 20 på söndagen.

Ett krispaket på motsvarande närmare 18 miljarder euro har presenterats och gränserna hålls stängda för icke nödvändiga resor, men premiärminister Justin Trudeau tror att fler åtgärder kommer att behövas.

– Vi tittar nu på vad som är nästa steg för att säkerställa att vår ekonomi kan komma igång igen när vi är igenom det här. Det tar antagligen flera månader, säger han.

Kan straffas

Olika provinser i landet varnar för hårda tag för dem som bryter mot karantänsreglerna. Det kan röra sig om bötesstraff, eller frihetsberövanden. Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil klagar på att folk samlats i stora grupper i parker och andra allmänna platser i helgen.

– Vi hanterar ett dödligt virus och det här beteendet är oacceptabelt, säger han och har nu förbjudit samlingar med fler än fem personer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning