En mild vinter är att vänta – men meteorologen säger: "ta det med en nypa salt"

Forskning visar att vårt klimat håller på att förändras och att vintrarna antagligen blir mildare. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

De första långtidsprognoserna för den kommande vinterns väder har publicerats. Meteorologer runtom i världen förutspår en mild vinter i norra Europa.

Från december till februari kan det bli 1–2 grader varmare i Finland än vanligt, enligt bland annat Storbritanniens nationella vädertjänst Met Office, amerikanska väderinstitutet National Oceanic and Atmospheric Administration och europeiska ECMWF, som är ett center för medellånga väderleksprognoser.

Långtidsprognoserna bygger på hela månadens medeltemperatur som man jämför med statistik från tidigare år.

– Samma resultat kan alltså uppnås på flera olika sätt. Början av månaden kan till exempel vara exceptionellt kall och slutet av månaden varmare än vanligt, säger Paavo Korpela, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Långtidsprognoserna beskriver alltså endast medeltemperaturen under en längre tid och tar till exempel inte fasta på den dagliga variationen i vädret. Därför tar Korpela prognoserna med en nypa salt.

– Hur pålitliga de här långtidsprognoserna är kan man diskutera. Prognoserna stämmer lite bättre än en gissning, men inte mycket.

Långtidsprognoser bygger på hela månadens medeltemperatur som man jämför med statistik från tidigare år. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

Lätt att vara efterklok

Enligt Korpela är det ändå intressant att följa med långtidsprognoser, men som meteorolog följer man främst med de kommande dagarnas väder.

Redan i prognoser för fem dygn framåt är osäkerheten stor. Ibland kan det till och med vara svårt att förutspå den följande dagens väder, enligt Korpela.

– Ibland håller prognoserna, ibland inte och det är alltid lätt att vara efterklok.

Forskning visar däremot att vårt klimat håller på att förändras och att vintrarna antagligen kommer bli mildare.

– Det är ändå svårt att dra paralleller mellan stora klimatförändringar och enskilda år, vintrar eller månader. Väderleksprognoser är inte detsamma som omfattande forskning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning