En massa struntprat

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Krista Pärmäkoski utpekas – helt i onödan.

– Idrottstutövare som behöver medicin borde delta i paralympics.

Rysslands president Vladimir Putins kommentar var samtidigt nedlåtande mot paralympisk idrott, felaktig och en förolämpning mot de tusentals idrottsutövare som lider av en sjukdom som kräver medicin. Ett klassiskt exempel på rysk whataboutism.

En av tidernas största dopningsskandaler har avslöjats i OS i Sotji, dussintals ryska idrottsutövare har åkt fast i återanalyser av gamla dopningsprover och resultatlistorna har skrivits om i alla stora mästerskap under de senaste åren. Rysslands svar hittills: blåneka och anklaga västländerna för dubbelmoral.

Förra veckan gick Ilta-Sanomat ut med nyheten om att Krista Pärmäkoski använt sig av ett läkemedel som kräver dispens i OS. Det som borde vara Pärmäkoskis privata angelägenhet har plötsligt blivit allmängods i medierna.

Svenska Expressen skriver om dopningsdebatten och att Pärmäkoski "använt preparat". Vilka associationer väcker detta, tycker ni?

Precis som jag skrev i helgen beviljas läkemedelsdispens oftast för kortison, insulin och vissa typer av astmamedicin – efter en noggrann process, där det internationella grenförbundet, i detta fall skidförbundet Fis, tar det slutliga beslutet. För att använda läkemedel i OS krävs dessutom IOK:s godkännande.

För ett år sedan väckte det norska landslagets användning av astmamedicin en häftig diskussion. Martin Johnsrud Sundby blev avstängd för en överdos av salbutamol – en mycket vanlig astmamedicin som inte kräver dispens, men som har en övre tillåten gräns. Men inte ens långvarigt bruk av astmamedicin i tillåtna mängder förbättrar prestationsförmågan jämfört med en frisk individ.

Läkemedel som kräver dispens är inte dopningspreparat. Det är frågan om läkemedel som kan missbrukas i prestationshöjande syfte, men som har en obefintlig inverkan i tillåtna doseringar. I korthet – läkemedelsdispenser kan på inga sätt jämföras med den systematiska steroiddopning som misstänks ha förekommit i Ryssland.

Det känns lite som att den ryska skidåkaren Natalja Neprjajeva är ute på hal is då hon går till attack mot Pärmäkoski. Men sannolikt har hon inte en aning om vad hon snackar om. Det är också lätt att förstå att den stora publiken inte vad man ska tro. I en nätkommentar till den nämnda IS-nyheten var det någon som undrade över hur det går att skida 30 km om man är sjuk och behöver medicin.

Toppidrottare är inte superindivider, utan också helt vanliga människor. De kan ha sjukdomar som pollenallergi, astma, adhd, diabetes, reumatism eller tarmsjukdomar. Det får inte vara ett hinder för att utöva idrott.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03