En man och hans segelbåt

Jan Backman lämnade livet på land bakom sig och drog på långresa med sin renoverade träbåt Henrietta. Bild: Peter Lüttge, Yle

Som huvudperson håller ensamseglaren Jan Backman utan problem för ett längre program. Däremot hade man önskat sig ett mera dokumentärt berättande av det som är månadens radiodokumentärsatsning på Svenska Yle.

Dokumenterat: ''He går int ti res från sig själv'' sänds i Yle Vega 29.9 kl. 9.15, repris 6.10 kl. 18.05 och 10.10 kl. 22.50.

Den där drömmen om att lämna allt bakom sig, ta sin båt och segla ut på långseglats, kanske för att aldrig mera återvända. En som gjorde detta är Jan Backman, som i augusti i fjol lämnade Jakobstad i sin mahognysegelbåt Henrietta. Han hade slutat leta efter en segelpartner och bestämt sig för att åka i väg ensam, nu eller aldrig.

I praktiken blev det nog inte fullt så ensamt på båten för den sociale Backman. Karin Ducander har seglat med honom i sträckor, vilket resulterat i en reportageserie publicerad i Hufvudstadsbladet (den hittas på HBL.fi och är högst läsvärd och välskriven). I vintras hoppade även Yle-journalisten Peter Lüttge på båten utanför Gran Canaria och hängde med Backman i fem dagar. Det blev en radiodokumentär som bygger på intervjuer och samtal med Backman, som förvisso är en person som utan problem håller för ett längre program. Han är bra på att uttrycka sig, är smått filosofiskt lagd, har en "mörkgrön" ideologi och lever efter sina ideal. Det här innebär att båten är konstruerad med ekologiska lösningar som elmotor, solpaneler och en komposterande torrtoalett.

Henrietta är ritad av den dansk-svenska båtkonstruktören Knud H Reimers 1943 och byggd på Jakobstads båtvarv 1947. 2013 donerades båten, som då var i knappt segelbart skick, tillbaka till varvet och dess nuvarande ägare som är Jan Backman som satte i gång med att renovera den. Backman är träbåtsbyggare till yrket, vilket kanske inte framkommer så tydligt i dokumentären, och vi får inget alls veta om det privatliv han lämnat bakom sig när han seglade i väg.

Visst lyssnar man gärna på Backman och det han berättar, ändå känns programmet lite magert just som en radiodokumentär betraktad. Även om Yle Vega numera frångått vinjetten Månadens dokumentär i sin tablå och kallar alla program Dokumenterat, satsar man ändå fortfarande mest på veckans långprogram den sista söndagen i månaden.

Visst hörs vågornas svall och hur det knäpper och knakar i skrovet men ändå saknar man mera ljudscener ur själva båtlivet, i stället för att höra dem återberättas av Lüttge. Egentligen borde han ha begett sig ut på en längre seglats med Backman, liksom Karin Ducander gjorde, men frågan är förstås hur mycket man hinner djupintervjua någon under sådana omständigheter.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning