En Maltese för ögat

Kim Rossi Stuart som den coole kommissarie Dario Maltese.Bild: Fabrizio Di Giulio

Den italienska kriminalserien Kommissarie Maltese bjuder på njutning i form av sicilianska miljöer och sjuttiotalsnostalgi.

Kommissarie Maltese finns på Yle Arenan.

Italien är ett av de länder som förmår hävda sig internationell när det gäller kriminalserier. Yle har sänt serier som Don Matteo och Kommissarie Montalbano, medan produktioner som Gomorra och Suburra är tillgängliga på HBO Nordic respektive Netflix. I sommar kan fansen av italiensk krim gotta sig i ytterligare en serie: Maltese – Il Romanzo del Commissario (RAI 2017) som nu kan ses på Yle Arenan i åtta delar. Serien har delvis samma skapare som den betydligt mörkare Gomorra, och har i Gianluca Maria Tavarelli även samme regissör som prequel-serien Unge Montalbano.

Kommissarie Maltese utspelar sig på Sicilien på sjuttiotalet. Dario Maltese (Kim Rossi Stuart) är en narkotikapolis i Rom som återvänder till sina hemtrakters Sicilien för att delta i sin barndomsväns, även han polis, bröllop. Men festen blir en begravning i stället när vännen och hans blivande fru strax före bröllopet mördas mitt framför ögonen på Maltese. Det här får Maltese att flytta tillbaka till Sicilien för att personligen reda ut mordet på sin vän.

Det drar förstås ihop sig till maffiadrama där många samhällskikt är insyltade, men framför allt vankas här Sicilien och sjuttiotal. Det innebär att Kommissarie Maltese som serie är en riktig godbit för ögat. Italien framstår i sin mest underbara skepnad, och de vackra landskapen exponeras i generösa flygbilder. Också staden Trapani, dess hus, gator och gränder, är en fröjd att beskåda. För att inte tala om all stilfull sjuttiotalsrekvisita; interiörerna, kläderna, bilarna inte att förglömma. Skådespelaren Kim Rossi Stuart sitter med sin mustasch, sin skäggstubb och sitt grånande hår perfekt i miljön och tiden. Han är ständigt rökande, frånskild och har obestridligt kvinnotycke.

En riktigt njutningsfull och nostalgisk upplevelse med andra ord. Handlingen går framåt i förhållandevis lugnt temo, och det går så lång tid mellan våldsamheterna att utredningsarbetet nästan blir lite småmysigt att följa. Dialogen är inte stort tv-drama utan snarare funktionell. Förutom italienska talas här även sicilianska.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03