En lugnare vardag tycks ha gjort Neymar gott

Den långa pausen verkar ha gjort superstjärnan Neymar gott. Bild: David Ramos/Lehtikuva

Brassestjärnan Neymar har alltid delat åsikterna. Ingen kan ifrågasätta hans unika attribut som fotbollsspelare. Men en del av hans tilltag både på och utanför planen har i viss mån svängt opinionen mot honom. Coronaviruset är en förbannelse för de allra flesta men i den brasilianska megastjärnans fall är frågan om inte pandemin rentav varit en positiv sak.

RB Leipzig spelade under sin förmåga, PSG höll till på sin erkänt skyhöga nivå. Då det sistnämnda laget rent materialmässigt är bättre på nästan samtliga positioner var 3-0 väntade siffror. Det är trots allt en viss skillnad på Yussuf Poulsen och Kylian Mbappe. Därmed är PSG klart för sin första final i Champions League någonsin på herrsidan.

Leipzigs taktik fungerade inte och då PSG:s offensiva supertrio Neymar, Mbappe och Di Maria var på ett spelhumör utan like såg ett normalt sett så samlat, organiserat och disciplinerat Leipzigförsvar stundtals ut som nybörjare.

Leipzigtränaren Julian Nagelsmann har på rätt kort tid gjort ett namn om sig som ett taktiskt geni med en förmåga att tänka i lite nya banor. Men då han ställdes mot gamla kompisen Thomas Tuchel fick han snabbt erfara att ingen av hans rockader fungerade.

PSG var bättre på allt och då Tuchel läst in sig ordentligt på vilka eventuella svagheter som Leipzig har var det dukat för fransk fest i Lissabon. PSG:s höga press, där också Neymar slet som ett djur, var rena gifter för utmanarna. Och Nagelsmanns besatthet av att spela sig ur situation som situation stod laget dyrt denna gång. Då Leipzigs passningsspel var aningen felkalibrerat höll det inte på långa vägar den klass som hade krävts mot detta motstånd.

Tuchel och Nagelsmann är gamla vänner och Tuchel fungerade i tiderna som mentor för Nagelsmann. Nu visade Tuchel att läromästaren alltjämt har trumf på hand men den blott 33-årige kollegan behöver inte misströsta. Att Leipzigs tid kommer är inte alls omöjligt, att Nagelsmanns kommer är högst sannolikt.

Neymar har (alltför) ofta gjort sig känd för sina otaliga filmningar ute på planen. Men nu låg fokus på helt rätt saker och brassen såg fräschare och snabbare ut än på mycket länge.

Leizpig uppträdde stundtals så valpigt att matchen utvecklade sig till rena festen för Neymar som definitivt punkterade matchen med sitt 3-0 en bit in på andra halvlek. Då hade Leipzig efter paus för första och sista gången lyckats etablera ett visst tryck mot PSG-målet. Men då var klockan inte tio i utan fem över. En av Leipzigs taktiskt sett sämsta halvlekar under säsongen gjorde att drömmen om final dog i den portugisiska kvällen.

Då coronaviruset ställt till det i hela världen och där Parisområdet drabbats oerhört hårt har inte heller Neymar, känd för att gilla fest och dans, kunnat slå runt som vanligt.

Då Ligue 1 blåstes av tidigt i våras har brassen dessutom fått tid på sig att fysträna och fokusera på den kropp som under senare år visat allt flera tecken på att inte riktigt vilja hålla ihop. Kanske coronaviruset blev till en väckarklocka för Neymar. Till en påminnelse om att inte ens en spelare med hans gudabenådade talang kan förlita sig på endast talangen.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning