En liten serie om gemenskap

Nördgäng. Eino Manner, Cedric Ingram, Samuel Kujala och Linnea Leino ses i rollerna i webbserien om dataspelare. Bild: Yle

Liksom Skam är även Nörtti: DragonSlayer666 en ungdomsserie med budskapet: mennesker trenger mennesker, människor behöver människor. Men om Skams målgrupp var tonårstjejer handlar den finska serien om tonårskillar.

Nörden: DragonSlayer666 finns på Yle Arenan och visas i Yle TV2 den 4.11 kl. 21.00, med repris 5.11 kl. 14.00.

En ung man som sitter och spelar dataspel dagarna i ända, det handlar den finska webbserien Nörtti: DragonSlayer666 om. Mamma får till sist nog och slänger datorn i backen vilket blir ett incitament för DragonSlayer666 (Samuel Kujala), som den unge mannen kallar sig på nätet, att bege sig ut i världen och knyta kontakter med riktiga människor för att kunna fortsätta med sin hobby. Siktet är nämligen ställt på en stor spelturnering i Jönköping och för att kunna delta där behövs ett lag.

Bakom Dragonslayer666-karaktären står Aleksi Delikouras som studerar filmregi vid Aalto-universitetet. Dragonslayer666 såg dagens ljus redan 2007 då den då sjuttonårige Delikouras gjorde ett skolarbete om spelberoende som han lade ut på Youtube. Där blev kortfilmerna ett fenomen med upp till 800 000 visningar. Sedan 2009 är det också en Finlandia junior-nominerad bokserie. Följande steg var tänkt att bli en film, men en webbserie visade sig vara ett lämpligare format. Och det är alltså den serien som nu redan kan ses på Arenan i åtta delar, och som visas i tv i helgen som fyrdelad komediserie.

Det är fråga om en budgetproduktion som till sin genre är en feelgoodig dramakomedi vars styrka är charmen, hjärtat och framför allt en finurlig humor som ständigt glimtar till och fungerar. Här finns också ett budskap insmuget om vikten av samarbete och gemenskap, att vänner i det verkliga livet behövs. Samtidigt är serien inget fördömande av spellivsstilen; dess poäng blir att båda världarna faktiskt går att kombinera.

Delikouras berättar med lätt och smidig hand, och känner genrekonventionerna. Här finns en mångfald genom att alla i kompisgänget inte är vita finländare, och även en flicka inkvoteras i den övervägande manliga spelmiljön. Ändå är det en annan flicka som blir huvudpersonens kärleksintresse – och här följer serien konventionerna då det än en gång är en självsäker, populär flicka som ser något intressant i en inbunden och faktiskt också rätt aggressiv nörd och lockar honom ur sitt skal.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning