En liten film om döden

Carl Lindgren förlorade båda sina föräldrar inom bara några år. Bild: Danilo Cangu u

Kvällens finlandssvenska dokumentär handlar om att städa, sörja och klä sina känslor i sång.

Dok: Att arkivera sorg sänds i Yle Fem 5.2 kl. 20.30, repris 10.2 kl. 11.00.

Carl Lindgren sitter mitt i dödsboets kaos i Barbro Björkfelts halvtimmesdokumentär Att arkivera sorg. Han städar sin döda mammas hem inför att det ska säljas. Sakerna tar aldrig slut, bostaden är full av alla de prylar som ackumuleras under ett liv – en del fynd förefaller vara utslag av mer eller mindre förbryllande samlande.

Mamma Christina dog i cancer för ett år sedan, pappa Peter som var chef för Svenska centralarkivet i Parkinson 2014. Och Carl som är trettioplus är plötsligt föräldralös i en relativt ung ålder. Han har ingen egen familj eller partner, och barn kan han heller inte räkna med att få så lätt som homosexuell man. En bror tycks finnas, men medverkar inte i programmet.

Nu är jag nog ganska ensam, konstaterar Carl nyktert i programmet som trots sitt ämne inte är särskilt dystert. Carl framstår som en glad fyr som håller humöret uppe trots all sorg.

Kanske är det sättet att hantera sorgen som är hemligheten bakom styrkan, öppenheten med känslorna som ventileras och uttrycks i sånger som även är med i programmet. Kanske handlar det också om inställningen till döden, att den inte är något farligt som ska gömmas undan.

Carl tog hand om båda sina föräldrar innan de dog. När hans mamma somnade in hemma i sitt sovrum hade han burit upp det elektriska pianot och satt vid hennes säng och sjöng för henne, ord som är viktiga att få sagda när man tar farväl. Efteråt blev det något så ovanligt i vår kultur som lit de parade, då anhöriga samlades kring den dödas säng medan Carl fortsatte spela och sjunga.

Allt det här har han filmat själv, liksom när han städar dödsboet och ibland får utbrott över det hopplösa i projektet, att det aldrig tar slut. Det är det här materialet som ger dokumentären dess originalitet, och gör den till något mer än det "tiominutersinslag uttänjt till en halvtimme" som de finlandssvenska halvtimmesdokumentärerna under sina formsvackor dessvärre kunnat vara.

Mycket hänger också på ett programs huvudperson, och där verkar Carl Lindgren vara mer tacksam för en dokumentärfilmare än många andra.

Malin Slotte TV-redaktör

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning