En latinamerikansk dröm som kan krossas

När åtal väcks mot Brasiliens förre president Luiz Inacio da Silva ("Lula") handlar det om en oroväckande utveckling i hela området.

I decennier avlöste militärjuntor och civilstyren – som vanligen sympatiserade med militärerna – varandra i Brasilien, Uruguay, Argentina och Chile. Dessutom talade man om en dominoeffekt: när militärjuntan i ett av dessa länder föll, störtades militärdiktaturerna snart i de andra länderna också. Och tvärtom.

När den folkvalde chilenske presidenten Salvador Allende störtades av general Augusto Pinochet som tog makten i en blodig kupp väckte det stort uppseende också här långt uppe i norr. Men i övrigt har de många och ofta dramatiska växlingarna mellan militärt och civilt styre fram till mitten och slutet av 1980-talet i de här länderna passerat rätt obemärkt.

Det skulle dröja länge innan man kunde tala om en förändring, trots att alla dessa länder så småningom återgick till civilt styre. Sedan gick utvecklingen i en helt annan riktning. Tidigare politiska fångar gjorde politisk karriär och valdes till presidenter: Lula i Brasilien, José Mujíca i Uruguay och Michele Bachelet i Chile – Bachelet på grund av sin far som inte stödde kuppen mot Allende – Lula och Mujíca på grund av sin politiska verksamhet.

I Argentina gjorde peronisterna comeback och Cristina Kirchner blev den första kvinnliga presidenten sedan Isabél Perón.

Bachelet sitter kvar. Lulas anhängare vill att han ställer upp på nytt i presidentvalet 2018. Hans popularitet när han tvingades avgå efter två perioder bidrog till att han kunde utse en annan tidigare politisk fånge, Dilma Rousseff, till sin efterträdare.

Åren kring millennieskiftet blev de tidigare politiskt förföljda vänstersympatisörernas politiska revansch. Vid det laget hade de alla blivit pragmatiska och moderata statsledare men med ett starkt socialt drag.

Nu misstänks både Lula och Rousseff för att ha varit inblandade i oljebolaget Petrobas korruptionsskandal. Bägge nekar till sin skuld och säger att det handlar om politisk förföljelse.

Men drömmen om stabilitet och samhällsfred kan krossas.

Texten har rättats och uppdaterats 14.3: Argentinas första kvinnliga president hette Isabél Peron, inte Eva Peron, som det först felaktigt stod.

Yrsa Grüne

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning