En lång, het sommar?

Bild: Johannes Eisele/Lehtikuva-AFP

Efter en svag utveckling på fredagen stängde Helsingforsbörsens index något högre för den gångna veckan. Den huvudsakliga förklaringen var en internationell uppgång efter att hotet om tullar mot Mexiko avvärjts.

Skogs- och metallbolagen återhämtade något av de senaste månadernas nedgång, medan marknaderna tyngdes av fortsatt svaghet för Nokia, Wärtsilä och Fortum. Nokian Renkaats vinstvarning gav bara ett litet negativt avtryck – vilket visar på lågt ställda förväntningar.

Det är snart midsommar, och många börjar sin semester under de närmaste veckorna. Hur vädret blir är svårt att förutspå, men ekonomiskt tyder det mesta på att det kan bli en lång, het sommar där både politik, konjunkturdata och bolagsrapporter kommer att påverka de finansiella marknaderna.

Det politiska evenemang som har störst potential att förändra marknadsbilden är utan tvekan G20-mötet i Osaka 28–29 juni. Bland annat väntas presidenterna Trump och Xi mötas för att – om möjligt – hitta en öppning i den för närvarande låsta handelskonflikten länderna emellan. Även om man inte når ett avtal kanske man kan enas om att återuppta förhandlingarna? Vid sidan av detta kommer vi med intresse att följa brexit-diskussionerna och utvecklingen i Mellanöstern.

Räntemarknaden hamnar i fokus redan 18–19 juni då Federal Reserve möts för att diskutera penningpolitiken. Spekulationerna om en räntesänkning redan i sommar har tilltagit under senare tid. Fed har upprepade gånger sagt att man vill vara "tålmodig" innan man byter fot i räntesättningen. Det är därför förmodligen för tidigt att ändra räntan nu, eller ens på mötet 30–31 juli. En räntesänkning är knappast nödvändig givet styrkan i USA:s ekonomi, men Fed kan komma att tvingas agera till följd av utvecklingen internationellt.

Vi får flera rapporter om konjunkturläget under sommaren – den första "stora" indikationen kommer på midsommaraftonen, då preliminära inköpschefsindex för bland annat Japan, Eurozonen och USA publiceras. Dessa följs närmast av definitiva mätningar i början av juli. Efter en årslång nedgång i de ledande indikatorerna skulle en stabilisering vara välkommen, inte minst med tanke på att företagens vinster brukar vara starkt korrelerade med dessa.

Företagens rapporter för andra kvartalet i slutet av juli kommer som vanligt att vara av stor betydelse för kursutvecklingen på kort sikt. Vi är försiktigt optimistiska inför dessa baserat på våra bolagskontakter under de senaste månaderna, men räknar i vanlig ordning med stora rörelser i de aktier där resultatet avviker markant från förväntningarna. Sannolikt kommer bolagsanalytikerna att sänka sina estimat för kvartalet redan inför rapporterna, varför det inte är omöjligt att vi – precis som vid 1Q-rapporterna – får se positiva överraskningar är resultaten väl publiceras.

Sammantaget pekar det mesta på en het sommar på marknaderna med stora kursrörelser (vilket skapar möjligheter för den aktiva investeraren). Vi hoppas ändå på att sommarvädret blir stabilare än vad som verkar bli fallet för kapitalmarknaderna.

Lars Söderfjell

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning