En kvistgrupp är den sannolika orsaken till segeljakten Alexandras mastbrott

Skutan Alexandras mast brast plötsligt i Helsingfors på lördagen. Orsaken är troligtvis en kvistgrupp. Bild: Camilla Andelin

Segeljakten Alexandras nya mast brast när skutan skulle delta i traditionsregattan Tervasaaren Tynnyri i Helsingfors på lördagen. Segeljakten ligger nu hemma i Vålax i väntan på inspektörer från försäkringsbolaget.

M/aux Alexandra var på väg till Tervasaaren Tynnyri på lördagen, men strax före tävlingen brast segelmasten. Lyckligtvis skadades inga personer i samband med olyckan.

Alexandra tog sig till Vålax för egen maskin där föreningen Skutbyggarna-Jaalanrakentajat, som äger skutan, kunde ta en närmare titt på skadorna.

– Det ser ut som att en gruppering av kvistar är orsaken till att masten brast. Det handlar om verklig otur. Kvistarna råkade befinna sig precis där gaffeln belastar masten. Om masten hade varit endast 20 centimeter längre så hade kvistarna antagligen inte blivit ett problem, säger Kenneth Mickelsson, som är styrelsemedlem i föreningen Skutbyggarna-Jaalanrakentajat.

Sedan den nya masten installerades i maj har man seglat med skutan en hel del.

– Jag misstänker att masten blivit gradvis uttröttad under sommaren, och lördagens färd var sista droppen, säger Mickelsson.

Mastbrottet skadade också skutans gaffel och toppstång. Just nu vilar Alexandra i Vålax i väntan på inspektörer från försäkringsbolaget.

Skutan tog sig till Vålax efter mastbrottet. Bild: Camilla Andelin

Talkoarbete

Den nya masten som brast i lördags byggdes som ett talkoarbete inom föreningen. Den 25 meter långa masten utgjorde ett väldigt stort jobb som man knappast kommer att kunna upprepa.

– Medelåldern inom föreningen börjar vara så hög att vi inte kan räkna med att själva bygga en ny mast igen. Planen är att föra skutan till en skeppsbyggare på Sveaborg. Innan vi får en offert så kan jag inte säga hur dyrt det blir, säger Mickelsson.

Masten som brast var en granstam som torkat i fyra år. Den gamla masten var 22 år gammal och av lärkträd.

– Tillgången till lärkträd har blivit sämre med tiden så vi valde att använda granstam som också används för liknande master.

Målet är att Alexandra ska vara i seglingsskick före nästa vår.

– Inte kan vi ge upp nu. Vi har arbetat med skutan så länge att det inte känns som ett alternativ. Det gäller bara att kämpa på.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning