En koreansk röstvirtuos

Skönsjungande. Koreanska Youn Sun Nah har en beundransvärd teknik som kommer väl till sin rätt på skivan med låtar från hippietiden. Bild: Sung Yull Nah

På sitt nionde album tar koreanska sångerskan Youn Sun Nah det lugnt i flera låtar från hippietiden.

JAZZ

Youn Sun Nah

She Moves On

(ACT)

She Moves On är den koreanska sångaren Youn Sun Nahs (även Na Yoon-sun) nionde album efter skivdebuten år 2001. År 2012, då hon uppträdde på Keitele Jazz, kunde man konstatera att hennes teknik med många oktavers hopp och ännu fler takters uthållighet utan andningspauser är ypperlig. Då använde hon också cirkulärandning.

Nah har genom åren ofta sjungit pop- och rocklåtar på sina skivor, men även den koreanska traditionen och standardlåtar har ingått i repertoaren.

På den nya skivan finns låtar av bland andra Lou Reed, Paul Simon, Joni Mitchell och Jimi Hendrix. En salig blandning av hippietidens musik med andra ord, men även ett par egna stycken och en standard får plats.

Sången är inte lika äventyrlig som tidigare. Det har sagts att hon inte visste så mycket om jazztraditionen, innan hon 1995 flyttade till Paris för samtidiga studier vid Centre d'informations musicales, l'Institut National de Musique de Beauvais och i Conservatoire Nadia et Lili Boulanger. Senare har nog influenser från olika håll tagit fatt henne, trots att hon ändå är långt ifrån en bulkröst. Och Grace Slick eller Björk dyker upp lika gärna som Billie Holiday.

Bandklangen med Jamie Safts årgångsklaviaturer och den gästande gitarristen Marc Ribot är samtida, stundom poppigt, emellanåt eteriskt. Fools Rush In är ett uttrycksfullt traditionellt undantag på skivan.

Jan-Erik Holmberg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning