En konstnär blir till

Alissija-Elisabet Jevtjukova på Ryska teatern i Tallinn. Bild: MT Kinoteater

Vad händer med en människa som ser alla teaterförställningar i ett land under ett år? Om det handlar den estniska dokumentären Ett dramatiskt år där 21-åriga ryskestniska Alissija söker sin plats i livet.

DOKUMENTÄR

Ett dramatiskt år

Yle Arenan och Yle Teema torsdag 7.10 kl. 21.00 och fredag 8.10 kl. 12.00.

Medverkande: Alissija-Elisabet Jevtjukov. Regi: Marta Pulk. 60 min.

Utgångspunkten för den estniska dokumentären Aasta täis draamat är högintressant, ett projekt initierat av den experimentella teatergruppen Kinoteater. Via en annons söks en person som saknar erfarenhet av att gå på teater. Under ett år ska sedan den som får jobbet – för det är fråga om ett avlönat jobb – se varje teaterföreställning i landet och blogga om den.

450 var intresserade, utvald blev Alissija-Elisabet Jevtjukova, en ryskestnisk 21-åring som ännu inte kommit på vad hon vill göra med sitt liv. I en intervju för HBL för ett år sedan, i samband med att dokumentärens regissör Marta Pulk och Jevtjukova besökte Kärlek & anarki-festivalen, sa Pulk att Alissija valdes för sin förmåga att uttrycka sig både i tal och i skrift. Pulk kunde ha tillagt att Alissija även har en närvaro och utstrålning som kan mäta sig med en filmskådespelares och därför gör sig väl som en huvudperson i en dokumentär.

Roadmovie genom Sommarestland

I intervjun sa Marta Pulk också att hon egentligen inte var intresserad av teater, utan av Alissija som person. Så dokumentären, som utsetts till årets bästa i Estland, handlar om den utveckling som Alissija genomgår under året. Den estniska publiken, till vilken dokumentären främst riktar sig, har också tillgång till den blogg där Alissija analyserar sina teaterupplevelser mer ingående.

Läktaren till en estnisk sommarteater. Bild: MT Kinoteater

Det här är en dokumentär som använder sig av filmens språk och berättar i bilder och stämningar. Förutom att vi får se Alissija gå på teater i Tallinn där hon delar lägenhet med några andra unga personer, får vi följa med till småstaden där hon är uppvuxen och där hennes mamma bor. Sommartid bär det av ut på den estniska landsbygden för att se sommarteater. Dit tar sig Alissija antingen med offentliga transportsmedel eller genom att lifta, övernattar gör hon i litet tält på en luftmadrass.

Alissija är filosofiskt och analytiskt lagd och öppnar sitt hjärta om sina känslor, men också om teater, världen och människan. Det handlar om en ung människa som söker sig själv och i någon bemärkelse också hittar sig själv, ja, i slutändan är det en dokumentär om hur en konstnär blir till.

Läs mera: Tortyr eller drömjobb? – Alissija gick på teater 224 gånger på ett år.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning