En jazzskiva som inte gör en matt

Bild:

Saxofonisten William Suvanne schackinspirerade skiva bjuder lyssnaren på ett parti med goda drag.

Jazz

William Suvanne

Chess'n Jazz

(Groovy Records)

Det låter häpnadsväckande lika som U-Street All Stars i början av seklet, då titelspåret på saxofonisten William Suvannes tredje skiva snurrar i gång. Aningen trångt kan det bli med både piano och gitarr i sammansättningen. Men pianisten Mikael Jakobsson och gitarristen Varre Vartiainen arbetar exemplariskt tillsammans och skivan är mycket mångsidigare än återvunnen hardbop.

Det fortsätter beatbaserat med inslag från sjuttiotalet och en mycket pikant oktaveffekt på elgitarren. Det är fråga om basisten Tuure Koskis låt El King – samtliga andra stycken är av Suvanne.

Italian är en blues med b-del och melodiskt rena rama bebopen. Vartiainen tillför suveränt nyare stämningar med sin autowah-gitarr liksom Jakobsson vid rhodespianot. Med ingredienser från olika årtionden blir resultatet rätt tidlöst och definitivt kul att lyssna till.

Trots de elektriska instrumenten och effekterna är skivans klangbild övervägande akustisk.

Soldier's March inleds militäriskt med virveltrumma och piccoloflöjt, men det blir både humppa- och tangosteg under marschen vars melodi är österländskt influerad.

Queen är en soulinspirerad triolballad medan man i Knight's Night åter befinner sig mitt i den hårdsvängande jazztraditionen.

Det är med andra ord en rytmiskt mångsidig skiva – på vilken trumslagaren Mikko Arlin håller grytan kokande tillsammans med Koski, garanterad sväng oberoende av vartåt rytmen lutar. Samtliga solister glänser, men särskilt roligt är det att höra den lysande Vartiainen i ett traditionellare jazzsammanhang. Förutom från den egna gruppen Husband är gitarristen förmodligen för en större publik bättre känd från Sleepy Sleepers och Leningrad Cowboys.

Som läsaren i detta skede inser, är skivans alla titlar koppade till schack. Höstens turné, som startar den 25.9 i Borgå, görs i samarbete med Finlands schackförbund. Förutom jazz kommer man att spela schack vid de nitton konserterna.

Jan-Erik Holmberg

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning