En järv överraskade Julia på Brändö – "Hann bara tänka att jag snabbt måste få fram mobilen"

Arkivbild på en järv. Bild: HBL-arkiv

En järv har setts i Helsingfors på fredagsmorgonen, på Brändö och i Hertonäs. Julia Joensuu lyckades filma järven. – Jag tänkte att det inte kan vara sant, säger hon.

Julia Joensuu var på väg ut på joggingtur på Brändö parkväg på fredagsmorgonen då hon hörde hur det knakade i buskarna i riktning mot ön Vilan.

– Jag hann bara tänka att det inte kan vara en fågel, det hördes för mycket ljud. Så såg jag ett brunt ansikte titta fram och fattade att det måste vara en järv, säger hon.

Joensuu säger att hon först tänkte att det inte kan vara sant. Hon hade aldrig förut sett en järv i det vilda, och hon vet att arten är hotad och sällsynt till och med i norr. Nu fick hon se en järv på bara någon meters avstånd.

– Den stod där på gatan och tittade på mig. Jag hann bara tänka att wow, nu måste jag snabbt ta fram mobilen för annars kommer ingen att tro mig. När jag började filma rusade den i väg, säger hon.

Strax efteråt mötte hon en dam som frågade om djuret som kommit löpande mot henne inte var en järv.

HBL har uppgifter om att en järv, förmodligen samma individ, sågs i Hertonäs på Grävlingsvägen senare på morgonen och på nytt på förmiddagen.

Helsingforspolisen bekräftar uppgifterna, men uppger att de tills vidare inte föranleder någon insats eftersom järven inte har orsakat fara. Polisen avvaktar för att ge järven en chans att hitta ut i naturen utan hjälp.

Rättelse kl. 11.57: Julias efternamn korrigerat.

Komplettering kl. 12.21 med uppgifter från polisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning