En intensitet man så ofta saknar

Joel Mattsson hörde till matchens lirare i derbyt. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

För första gången i år visade hösten att den oundvikligen är på kommande.Kylan spred sig i kroppen på Bolt Stadium i takt med att temperaturen sjönk och de kalla vindpustarna gjorde sig gällande . Men denna gång gjorde det ingenting, efter ett Helsingforsderby som det på torsdagskvällen var man ändå på något sätt varm i kroppen då man kom hem.

Har alltid gillat Rasmus Schüller. Som spelare och som människa. Hans analys om en någon ologisk förlust för HJK är lätt att skriva under. HJK hade HIFK i brygga i långa stunder men ett uppoffrande och febrilt kämpande Kamratgäng hade marginalerna och millimetrarna på sin sida denna fascinerande sjumålskväll.

Schüller var inte alls knäckt utan analytisk och på rätt gott humör. Också landslagsmittfältaren visste att han just varit med om något speciellt. Och han visste också att HJK, med undantag för ett par missar, knappast gjorde en dålig match.

De 2900 som fick biljett till derbyt är att gratulera. De fick se något i hästväg, en match som borde ha spelats på ett utsålt Olympiastadion.

HJK gjorde det mesta rätt spelmässigt men en nykomponerad och illa fungerande trebackslinje med hemvändande Markus Halsti, hemvändande Valtteri Moren och osäkra Ivan Ostojic bjöd HIFK på precis de ytor hemmalaget sökte. Utdelningen var hundraprocentig och trots att Toni Koskela, som får ta på sig först halvleks missar, bytte in fyra landslagsmässiga spelare i paus räckte det inte.

I andra ändan var Arnold Origi mellan stolparna och evigt unga Hannu Patronen magnifika. Något av ödets ironi att Patronen inför förra säsongen fick gå från HJK. På torsdagen överglänste han ensam hela Klubis backlinje.

HJK spelade en intensiv, varierad anfallsfotboll och en vanlig kväll hade det slutat i seger med minst ett par bollar.

Men HIFK visade än en gång hur långt ett lag kan komma med jävlaranamma, sammanhållning och lite hjälp från övre makter.

Nästa Stadin derby 15 oktober. Hoppas på samma intensitet då för en match som den på torsdagskvällen ser man väldigt sällan i den inhemska ligan.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning