En hög aristokrat

Benedict Cumberbatch som drogmissbrukande brittisk överklassnobb. Bild: HBO Nordic

En av sommarens bästa tv-serier är med Benedict Cumberbatch som spelar knarkande överklassnobb plågad av förfärliga barndomsminnen.

Ett nytt avsnitt av Patrick Melrose publiceras på HBO Nordic på måndagar.

Sommartid brukar vi gå mot en lågsäsong på tv-fronten, men frågan är om vi inte efter en ganska medioker tv-vinter har det intressantaste tv-serieutbudet just nu mitt i sommarhettan. En serie som bidrar till detta är brittisk-amerikanska Patrick Melrose, en miniserie på fem avsnitt.

Patrick Melrose i regi av Deutschland 83-regissören Edward Berger är en televisering av Edward St Aubyns självbiografiskt inspirerade, femdelade romansvit som även finns i en samlingsvolym i svensk översättning. Romanerna gör precis som serien nedslag i den drogmissbrukande brittiske aristokraten Patrick Melroses olika livsskeden, däremot tar serien handlingen i en annan ordning än böckerna.

Hittills ligger två avsnitt ute och de är rätt olika. Det första avsnittet är en beckmörk komedi förlagd till år 1982 då Patrick Melrose åker till New York för att hämta sin fars urna och har ensamma knarkorgier i sin lyxiga hotellsvit. Bakom den stundtals hedlösa komiken anar vi att det vi ser är konsekvenserna av ett svårt barndomstrauma.

Rollen som Patrick Melrose måste vara en rolig, men krävande, utmaning för en skådespelare. Det är en fysisk roll där drogmissbruket, att i speedat tempo omväxlande peta i sig uppåttjack och neråttjack, glida in i hallucinationer, tala för sig själv och på annat sett bete sig märkligt samt plågas av svåra abstinenssymtom gör att skådespelaren verkligen får ta ut svängarna. Benedict Cumberbatch (Sherlock) gör den överdrivna rollen fullständigt trovärdig, och har även till det yttre den rätta habitusen för att spela självmedicinerande, trasig överklassnobb.

Det andra avsnittet är en alldeles förfärlig barndomsskildring som utspelar sig sommaren 1967 på familjens sommarresidens i Frankrike (en intagande Sebastian Maltz ses i rollen som Melrose som liten pojke). Hettan och det tryckande obehaget vibrerar i kapp och understryker familjehelvetet och överklassdekadensen. Den vämjeliga förklaringen till varför Patrick Melrose i det föregående avsnittet reagerade med sådan glädje på faderns död framgår också.

Det här är svart, svidande och oerhört fängslande, en serie om att klassmässigt befinna sig på toppen och samtidigt kravla omkring på den djupaste botten.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03