En hel kedja med regerande världsmästare i Jalonens VM-trupp

Senast VM avgjordes slutade turneringen med finländskt guld. Bild: Seppo Samuli / Lehtikuva

Förbundskapten Jukka Jalonen satsar på erfarenhet och vana vinnare då han lotsar sitt landslag via Vierumäki mot vårens VM.

Tolv spelare från KHL, elva från FM-ligan, tre från schweiziska NLA och två från SHL. Lejonens preliminära trupp består av 28 spelare som nästa tisdag inleder sina VM-förberedelser i Vierumäki innan gänget styr mot Prag och den tjeckiska EHT-turneringen.

Förbundskapten Jukka Jalonen har plockat in sex spelare från guldlaget 2019: målvakten Jussi Olkinuora, backarna Petteri Lindbohm och Atte Ohtamaa samt anfallartrion Veli-Matti Savinainen, Niko Ojamäki och guldkaptenen Marko Anttila.

Truppens veteran och en av de tänkta ledarna är FM-ligans poängligavinnare, sexfaldiga VM-resenären Petri Kontiola, 36. Kontiola stod för 14+41=55 poäng på 55 ligamatcher för HPK och kan spela sitt första VM sedan 2015.

Ett simpelt val, kallar Jalonen det.

– Vi har följt "Konna" hela säsongen och han har sedan dess varit på hugget. Dominansen fortsatte säsongen ut och vi funderade om han skulle råka vara intresserad. Jag behövde inte övertala honom. Han var direkt redo. Det var förstås ingen överraskning, han är en "player", säger Jalonen om veterancentern som gjorde VM-debut 2007.

Truppen annars kallar Jalonen en bra mix av erfarna och unga spelare.

– Vi har tolv spelare med mästerskapserfarenhet jämfört med det förra VM-laget som hade tjugo VM-debutanter. Det här är en mer erfaren trupp men som vi sett så har det ingen betydelse med tanke på resultatet, säger Jalonen om lägertruppen.

Positivt med kort förberedelse?

Årets VM-förberedelser är två och en halv vecka kortare än vanliga år och de första och enda träningsmatcherna inför turneringen blir de tre EHT-matcherna i Prag inför avfärden till Riga där VM kör i gång den 21 maj.

– Det grämer att andra lag redan spelar men vi sitter hemma. Men vi vill minimera riskerna. En coronasmitta och hela laget sitter i karantän, säger Jalonen om det ofördelaktiga utgångsläget.

– Vi har en kortare förberedande period så vi måste satsa på kvalitén.

I vanliga fall har Jalonen kunnat experimentera med sin preliminära trupp och låta unga spelare få en chans att imponera i träningsmatcher före VM. Nu väljer Jalonen att köra med bekantare trotjänare – bland annat finns Anton Lundell, som valdes i första NHL-draftomgången i fjol, inte med på Jalonens spelarlista.

– Det här är en snabb valprocess. En fördel med det hela är att spelarna haft en tung säsong på grund av coronapandemin och det kan faktiskt gynna oss att förberedelserna är kortare. Vi orkar köra med gasen i botten i fem veckor, säger Jalonen.

"Vi vill spela aktiv och modig ishockey"

Jalonens tanke är att truppens styrka är bredden och sammanhållningen. Precis som i Slovakien 2019 då Finland vann ett sensationellt VM-guld med en tämligen anonym trupp.

– Truppen har en liknande profil som tidigare. Vi ska ha ett väldigt sammansvetsat lag och det är tränarstabens uppgift att hitta vettiga roller som spelarna förbinder sig hundraprocentigt till vare sig rollen är liten eller stor. Vi vill spela aktiv och modig ishockey som man vinner matcher med. Vi använder hela truppens bredd så att vi orkar spela tio matcher på sjutton dagar. Jag tycker vi gjorde det bra för två år sedan: på tio tredjeperioder släppte vi bara in ett vanligt mål och ett mål i tom bur. Det tyder på att fysiken och den mentala biten var på tillräcklig nivå. Nu får vi dessutom ha 3+25 spelare i den slutliga truppen i stället för 3+22 vilket ger lite mer alternativ, berättar Jalonen.

I Vierumäki är laget i en tät bubbla. Truppen kan förändras nästa gång i samband med EHT-turneringen. De färska KHL-mästarna Ville Pokka och Oliwer Kaski, världsmästare 2019, är bland annat möjliga förstärkningar. Jalonen och general manager Jere Lehtinen håller också ett öga på FM-ligan, SHL och NLA där semifinalerna är i gång just nu.

Dörren mot NHL är heller inte stängd.

Målvakter:

Harri Säteri (Sibir Novosibirsk, KHL), Janne Juvonen (Leksands IF, SHL), Jussi Olkinuora (Metallurg Magnitogorsk, KHL).

Backar:

Niklas Friman (Jokerit, KHL), Tommi Kivistö (Jokerit, KHL), Tony Sund (HC Davos, NLA), Elmeri Eronen (HPK), Kim Nousiainen (KalPa), Petteri Lindbohm (EHC Biel, NLA), Mikael Seppälä (KalPa), Jarkko Parikka (Ilves), Atte Ohtamaa (Lokomotiv Jaroslavl, KHL), Axel Rindell (Jukurit)

Anfallare:

Eemeli Suomi (Ilves), Marko Anttila (Jokerit, KHL), Mikael Ruohomaa (Sibir Novosibirsk, KHL), Veli-Matti Savinainen (Jokerit, KHL), Niko Ojamäki (Linköping HC, SHL), Hannes Björninen (Pelicans), Jere Karjalainen (HK Sotji, KHL), Petri Kontiola (HPK), Markus Hännikäinen (Jokerit, KHL), Teemu Turunen (HC Davos, NLA), Jere Innala (HPK), Peter Tiivola (Ässät), Valtteri Puustinen (HPK), Saku Mäenalanen (Jokerit, KHL), Iiro Pakarinen (Jokerit, KHL).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning