En handfull musikaliska gitarrporträtt

Bild: Skivkonvolut

På skivan Retratos presenterar gitarristen Otto Tolonen musikaliska porträtt av fem tonsättare.

Gitarrmusik

Otto Tolonen

Retratos. Sologitarrmusik av Piazzolla, Regondi, Company, D'Angelo och Ramirez. (Alba)

Otto Tolonen är, förutom en utomordentligt sensitiv och mångsidig gitarrist, även något av en expert på att sammanställa estetiskt och dramaturgiskt innovativa programhelheter. På sina två första soloskivor för Alba gör han verk av bland andra Henze samt fransk och spansk 1900-talsmusik, medan han på opus tre koncentrerar sig på italiensk och argentinsk musik.

Skivan har fått rubriken Retratos (Porträtt) och det är mycket riktigt även frågan om musikaliska porträtt av fem tonsättare och lika många verk. Vart och ett till karaktären väsensskilt från de övriga, men sammantaget ändå utgörande en uttrycksmässigt tillika rikt varierad och homogen helhet.

Om skivans äldste tonsättare, Giulio Regondis (1822-72) Nocturne – Rêverie klingar ungefär som om Chopin hade komponerat för gitarr får florentinske Segoviaeleven Alvaro Company (f. 1931) i sin med serialismen flirtande Las Seis Cuerdas (1963) tanken mer än en gång att gå till Anton Webern, men det klangligt fascinerande och tekniskt extremt krävande stycket ger aldrig någonsin ett akademiskt intryck.

Companyeleven Nuccio D'Angelos (f. 1955) idiomatiskt skrivna Due Canzoni Lidie (1984) och Ariel Ramirez undersköna Alfonsina y el Mar (1969, i Jorge Cardosos arrangemang) kontrasterar på ett välgörande sätt och som en röd tråd genom det hela har vi den store Astor Piazzollas pricksäkert interfolierade Las Estaciones Porteñas i Sérgio Assads kongeniala arrangemang.

Tolonen, som är lika hemma i all tänkbar repertoar från renässansen till den mest intrikata samtidsmusiken, spelar genomgående med känslan och intellektet i optimal balans och den i Vichtis kyrka gjorda inspelningen förlänar ljudbilden en tilltalande men inte överdriven känsla av rymd.

Mats Liljeroos Musikkritiker

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00