En halv miljon människor kan fly Afghanistan

Antalet afghaner som lämnar landet vid gränsövergången vid Spin Boldak i Afghanistan och kommer till Chaman i Pakistan har trefaldigats den senaste tiden, enligt vittnesuppgifter. Bilden är tagen i juli i år. Bild: Tariq Achakzai/AP/TT

Tiotusentals människor tar sig dagligen landvägen från Afghanistan till Pakistan och före årets slut kan upp till en halv miljon människor ha lämnat landet. Dessutom är miljoner människor på flykt inom Afghanistan.Efter evakueringarna från flygplatsen i Kabul väntar en stor humanitär kris, varnar FN.

Miljoner människor var redan på flykt i Afghanistan, och under talibanernas offensiv och övertagande av makten har situationen förvärrats snabbt.

Antalet människor som dagligen tar sig över gränsen från Spin Boldak i Afghanistan till Chaman i Pakistan har ökat från runt 6 000 till 20 000 den senaste tiden, enligt vittnesuppgifter till The Guardian. Pakistan är det land som de senaste decennierna, tillsammans med Iran, har tagit emot allra flest flyktingar från grannlandet. I de två länderna bor över två miljoner afghaner.

Fler alternativ

Den 23 augusti hade över 550 000 afghaner tvingats lämna sina hem dittills i år, enligt en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Före årets slut kan ytterligare upp till en halv miljon människor ha flytt från landet, enligt rapporten. Därför behövs fler alternativ till bosättning, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi, som i ett uttalande uppmanar fler länder att vara med och dela det "humanitära ansvaret".

"Flygevakueringarna från Kabul kommer att avslutas inom några dagar, och tragedin som har utspelat sig kommer inte längre att vara lika synlig. Men det kommer fortfarande att vara verklighet varje dag för miljoner afghaner. Vi får inte vända ryggen till", säger han.

Frågan är hur omvärlden kommer att agera. Under tisdagen ska EU:s justitie- och inrikesministrar mötas i Bryssel och de väntas då presentera ett uttalande om att massmigration från Afghanistan måste undvikas. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som har tagit del av ett utkast, kommer ministrarna säga att de är fast beslutna att agera för att förhindra ytterligare "okontrollerade, storskaliga, illegala migrationsflöden" till EU från Afghanistan.

"Dålig sits"

Under talibanernas offensiv sökte sig många afghaner till Kabul när rörelsen lade region efter region under sig. I en park i huvudstaden har hundratals familjer samlats i stekande sommartemperaturer.

– Jag är i en dålig sits. Mitt huvud värker. Jag mår väldigt dåligt, magen är tom, sade Zahida Bibi till nyhetsbyrån Reuters för några dagar sedan.

Hon och hennes anhöriga hoppas, precis som många andra, att deras situation ska uppmärksammas. Men talibanerna har sagt att de inte kommer att ge mat till dem som har samlats eftersom det skulle leda till att fler skulle söka sig dit. I stället bör de som är på flykt vända hem igen, anser en talesperson för talibanrörelsen.

Svår torka

Talibanernas övertagande är inte det enda som gör flyktingsituationen akut. Landet har också drabbats av svår torka, vilket gör att tillgången till mat är osäker.

"Jordbrukare och djurägare får inte glömmas bort i dagens humanitära kris", säger Qu Dongyu, generaldirektör för FN:s livsmedelsprogram FAO, i ett uttalande. Han efterlyser jordbruksstöd för att motverka en förvärrad situation i landsbygdsområdena.

"Om vi inte lyckas hjälpa de människor som drabbats mest av den akuta torkan kommer ett stort antal tvingas överge sina gårdar och fly i vissa områden."

Av landets drygt 38 miljoner invånare är runt sju miljoner beroende av sina jordbruk eller boskap enligt FAO.

Det finns afghaner som har lämnat landet på grund av striderna och våldet, men som nu vill vända hem igen efter att talibanerna tagit över. De som vill återvända hoppas att de kan få ett bättre liv där.

– Jag återvänder till Ghazni, nu har fred uppnåtts och vi är glada att vi återvänder till vårt hem. Det är mycket bättre att återvända och bosätta sig där, säger Wali Ur Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning