En guldfest för läroböckerna – världsmästarna visade världsklass också utanför isen

Lejonspelarna bjöd på fest i parken efter VM-guldet. Bild: Seppo Samuli / Lehtikuva

De färska världsmästarna har under de senaste dagarna visat att man också är mästare utanför planen. Guldfesten har hållit både god smak och ton och spelarna har visat att offentliga fyllefester inte har plats i en modern idrottsvärld.

Åtta år är en rätt kort tid. Samtidigt är åtta år också en mycket lång tid.

Ishockeylandslaget visade hur mycket som kan ändras på en kort (eller lång) tid då man ställde till med en positiv, glad, lagom galen och väldigt inbjudande folkfest efter det bragdartade VM-guldet i söndags.

Kontrasten till den föregående guldfesten kunde knappast vara större.

Läs också: 50 000 firade hockeyguldet i Kajsaniemiparken

Det var 2011 men jag minns det som om det var i går. Det var en varm vårdag i maj, en hel nation hade sovit guldruset av sig efter den makalösa VM-finalsegern över Sverige och på Helsingfors-Vanda flygplats förberedde sig förbundspersonal, media och supportrar på att ta emot de färska hjältarna.

Rapporter om lagets vilda festande i den slovakiska natten hade nått hemlandet och det var med en viss spänning både förbundsanställda och journalister försökte få en första glimt av världsmästarnas hemkomst.

Det som skulle bli en fantastisk hyllning till ett enastående lag blev i stället ett pinsamt offentligt fylleslag där den ena lejonrepresentanten överträffade den andra i att vara berusad och bete sig illa inför supportrar, tv-kameror, journalister och presidenten.

Alla minns assisterande tränaren Pasi Nurminens magplask då han fick markkänning efter flygresan hem. Lagledaren Timo Jutila talade om att gå framåt i en redan klassisk fylleintervju i tv, Anssi Salmela sluddrade fram frågor och svar på svenska och finska för att senare under festen omfamna president Tarja Halonen i en bamsekram på scenen. Det här var bara toppen av isberget i en guldfest som spårade ur totalt och som vi i dag främst kommer ihåg som ett fylleslag snarare än en idrottsfest.

Video: Från landning till guldfest – se guldhjältarnas storslagna dag

VM-hjältarna anno 2019 visade att de är ett modernt hockeylag med sunda värderingar. Och det började redan under turneringen. Att de sedan uppförde sig exemplariskt och som de förebilder de är i segerruset kändes självklart.

Kontrasten till VM-festen 2011 kunde knappast vara större. Borta är alla pinsamma försök att med allt för många promille alkohol i blodet tro sig vara rolig inför tv-kameran eller egentligen vara för berusad för att delta i firandet och ändå göra det då man inte själv förstår situationen.

Då vi om åtta år blickar tillbaka till VM 2019 och den makalösa framgångssagan kommer det att vara med stolthet och beundran vi minns våra guldhjältar.

Vi kommer att minnas hur Mårran dominerade både i spalterna, i gatubilden och i tv-rutorna.

Vi kommer att minnas att det talades om vilka böcker VM-spelarna läste och hur böckerna snabbt lånades slut och reserverades flitigt i biblioteken.

Vi kommer att minnas hur spelarna öppet talade om hur de gråtit tillsammans med sina flickvänner och fruar efter guldet.

Vi kommer att minnas hur spelarnas föräldrar sken i kapp med sina världsmästarbarn under guldfesten.

Vi kommer att minnas hur spelarna kallades för "svärmorsdröm" och "Finlands artigaste ishockeyspelare".

Och vi kommer att minnas hur ödmjukt och varmt spelarna tog emot hyllningarna från folket.

Läs också: Så här såg det ut då lejonen anlände till flygplatsen

Det var som om de här spelarna redan under turneringen bestämt sig för att visa att de följer Timo Jutilas legendariska ord "mennään eteenpäin" (vi går vidare). Vid ett par tillfället citerade spelarna Jutilas fras i intervjuer i Slovakien och väl tillbaka i Finland visade man med klarhet att laget gått vidare från det nationella traumat från 2011.

1995 firade en hel nation ett befriande VM-guld på ett sätt som aldrig tidigare beskådats i Finland. 2011 verkade någon slags kollektiv ångest släppa då lejonen efter 16 års väntan och fyra finalförluster igen stod som världsmästare.

Äntligen kan en hel hockeytokig nation lägga den pinsamma guldfesten år 2011 bakom sig. Lejonens osannolika och makalösa guld i vår visade att Finland inte bara vuxit som hockeynation då man kunde vinna VM-guld trots att samtliga NHL-stjärnor saknades. Man visade också att spelarna vuxit som människor då bilderna från festen den här gången visar stolta föräldrar, glada barn, kärleksfulla par, väluppfostrade spelare och sjungande världsmästare.

Läs mera:

Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Nattlig folkfest på stan: Gulddopp, fyrverkerier och trumpetsång!

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning