En gripen misstänkt för massakern i Mexiko

Polisen i delstaten Chihuahua i norra Mexiko håller utkik vid en vägspärr efter att nio kvinnor och barn överfallits och mördats av en kriminell gruppering. Bild: Christian Chavez/TT-AP

En person har gripits misstänkt för inblandning i massakern av tre kvinnor och sex barn vid den mexikanska gränsen mot USA, rapporterar CNN. Den drabbade mormongrupperingen ska länge ha hotats av områdets drogkarteller.

Polisen har slagit till i Agua Prieta precis på gränsen mot USA och frihetsberövat en person. Vid tillslaget i delstaten Sonora höll den misstänkta två personer som gisslan, rapporterar tv-kanalen med hänvisning till mexikanska myndigheter.

På vilket sätt personen ska vara inblandad i morden på kvinnorna och barnen är ännu oklart.

Alla nio dödsoffer tillhörde släkten LeBaron – en stor mormonklan från USA som länge bott i Mexiko. I måndags färdades de tre kvinnorna i var sin jeep med sina respektive barn. De skulle möta upp sina makar och besöka släktingar när de överfölls och dödades av en grupp beväpnade män på en landsväg nära den amerikanska gränsen.

Laglöst område

Åtta barn lyckades fly och gömma sig skadade i buskarna. En 13-årig pojke tog sig oskadd från platsen och vandrade över två mil för att hämta hjälp, berättar en släkting enligt CNN. Sju skadade barn har flugits till den amerikanska delstaten Arizona för vård uppger familjen.

Området beskrivs som laglöst där våldskapabla narkotikakarteller gör upp om kontrollen.

– Konvojen med flera jeepfordon kan ha förväxlats med kriminella grupper som slåss om kontroll i regionen, sade Mexikos säkerhetsminister Alfonso Durazo på en presskonferens under tisdagen.

Men den teorin tillbakavisas av medlemmar ur mormongruppen, samt av landets före detta utrikesminister. Klanen uppges ha legat i konflikt med regionens beväpnade grupper i flera år.

– Kartellerna har tagit alldeles för många av våra familjemedlemmar, säger släktingen Kendra Lee Miller till CNN.

Polisbeskydd i flera år

Enligt henne var måndagens dödsoffer "inte de första". Mormongrupperingen har haft beskydd från federal polis sedan 2011, men på senare tid har skyddet till viss del dragits tillbaka, enligt landets före detta utrikesminister Jorge Castañeda.

LeBaron-släkten är ättlingar till mormoner som flydde från USA i slutet av 1800-talet. Många av dem har både amerikanskt och mexikanskt medborgarskap.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning