En given avslutning på säsongen

Nöjda. GrIFK.s F-flickors första lag med Emelie Skogström, Eva af Forselles, Rebecka Ahlblad, Julia Syrén, Sophie Mecklin, Freja Gyllenberg och Selma Kettunen trivdes i Sjundeå. Bild: Thomas Sundström

Handboll Sjundeå Cup samlar åter en gång handbollsfolket under helgen. Totalt gör 300 lag upp i närmare 900 matcher.

Sjundeå Cup har i alla år varit den givna säsongsavslutningen för handbollsspelarna. Så också i år för Grankulla IFK:s F-flickor.

– Nog hör det till, inte kan man tänka att man skulle lämna bort Sjundeå Cup. Det går bara inte, säger Peik Jansson och Mikael Mecklin som tränar GrIFK:s flickor.

I truppen finns totalt 16 flickor och man delade nu upp dem i två lag.

– Så det blir en hel del matcher att spela för flickorna, säger Mecklin.

– Det viktiga är att vi kan ha roligt tillsammans, men förstås kan man också ha nytta av att träna att spela på gräs, säger Jansson.

Bra eller dåligt?

GrIFK:s första lag har då precis avslutat en match mot Åbo IFK. Eftersom inga mål noteras i F-klassen är spelarna Emelie Skogström, Eva af Forselles, Rebecka Ahlblad, Sophie Mecklin, Julia Syrén, Freja Gyllenberg och Selma Kettunen inte helt överens om hur spelet varit:

– Det har gått jättedåligt, låter en version.

- Nej, det har gått riktigt bra, är en annan åsikt.

Men oberoende trivs man med att spela utomhus. Och detta trots att man bara hade en träning på gräs före cupen.

– Det är svårare att spela utomhus, eftersom man inte kan studsa bollen, säger Julia Syrén.

Rekordstor cup

Sjundeå Cup är den största hittills och arrangemangen synnerligen traditionella. Cupen avgörs på 29 olika gräsplaner, men en nyhet är direktstreamingen från plan 6 i bland annat HBL:s regi.

– Det är ett bra tillägg och jag tycker att det ökar vår service ytterligare, säger tävlingsledaren Tom K. Laitinen.

– Sjundeå Cup är ett måste för oss. Vi kommer alltid tillbaka. För det är ju handboll det handlar om, sade handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen när hon öppnade årets cup.

Jämna finaler

Även om Sjundeå Cup ursprungligen är en juniorturnering seniorlagen sedan länge varit med. De gjorde upp i sina klasser redan på lördagen och på damsidan sågs en smärre skräll då BK-46;s något förstärkta hobbylag i finalen besegrade HIFK med 8–7.

Också i herrfinalen var det jämnt. Där fick HC Hellä – som hade ett starkt Atlas-inslag – ge sig mot FM Tropics som vann med 15–14.

– Vi är ett rent kamratlag med spelare från olika håll. Jag blev tillfrågad om jag skulle komma med i fjol och på den vägen är jag, sade fixstjärnan Teemu Tamminen.

I dag avslutas sedan cupen och då är det juniorerna som står i huvudrollen. Finalpasset kör i gång på eftermiddagen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning