En fridfull jul för oss – men inte för djuren

Medan vi firar i gemenskap med varandra och gläds över att få vara tillsammans med vår familj och vänner, så upplever många miljarder djur en helt annan verklighet.

Julen kan för många vara en högtid fylld med gemenskap, kärlek, festlig julmusik och presenter. Många ser fram emot julbordet, men glömmer bort att sillen och julskinkan kom från levande djur, individer med känslor, som också de värderade sina liv och sina familjer och vänner.

Medan vi firar i gemenskap med varandra och gläds över att få vara tillsammans med vår familj och vänner, så upplever många miljarder djur en helt annan verklighet. Det är ingen betydelsefull skillnad mellan en gris och en hund, eller en fisk; de är alla kännande och intelligenta djur, som flyr smärta och vill undvika död och stress. Trots det så spärrar vi in grisar i smutsiga fabriker där de bor tio grisar på tio kvadratmeter hela livet. Efter sex månader skickas de till slakthuset, där de gasas med koldioxidgas som bedövning, vilket utsätter dem för fruktansvärt lidande och stress. Den som bor nära ett grisslakteri kan höra hur de skriker av smärta när de gasas. Tänk om man gjorde så med hundar, då skulle folk skrika ut och med rätta kalla det för djurplågeri. Men när det gäller djuren, som reduceras från att vara kännande varelser till en köttbit, så blundar man. Fiskar kvävs till döds när de fångas, en väldigt smärtsam död, eftersom de inte kan andas ovan vattnet. I äggindustrin så gasas tuppkycklingar ihjäl, i mjölkindustrin så stjäl man kalven från hennes mamma ett dygn efter det att hon föds. Snälla, sätt dig in i deras situation. Tänk om någon skulle gjort så med ditt barn, om du har barn, eller en väns barn, eller med dig när du var en liten bebis.

Vi behöver inte utsätta djuren för detta fruktansvärda lidande, vi kan leva och må bra på en välbalanserad vegansk kost utan att djuren ska tvingas att gå igenom stress, lidande och död. Vi kan med enkelhet ha ett veganskt julbord, och låta det vara början på ett veganskt liv. Med en välbalanserad vegansk kost får man i sig all den näring som man behöver, och man får även njuta av en stor variation av smarriga maträtter och efterrätter.

Anders Branderud Malvern, Storbritannien

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning