En fläkt från 1970-talet – nya regeringspartierna samlas på legendariska Hotell Korpilampi

Den legendariska Korpilampikonferensen år 1977 med statsminister Kalevi Sorsa i mitten. Bild: Matti Björkman/Lehtikuva

Riksdagsledamöterna för de nya regeringspartierna åker på måndagen på retreat. Regeringsbildaren Antti Rinne har valt legendariska Hotell Korpilampi i Esbo som plats för seminariet.

Efter att den kommande regeringens program är publicerat, samlas riksdagsledamöterna för de blivande regeringspartierna till seminarium. HBL kan avslöja att blivande statsministern Antti Rinne (SDP) har fastnat för en symbolisk plats för seminariet– Hotell Korpilampi i Esbo.

Hotellet blev berömt år 1977 då regeringen med statsminister Kalevi Sorsa i spetsen, sammankallade till en konferens med 300 företrädare för arbetarrörelsen och näringslivet på hotellet.

Den gången kom man överens om att den offentliga sektorns tillväxt skulle hejdas och skattetrycket inte tillåtas öka, vilket särskilt för socialdemokraterna innebar att partiet övergav sin dittills ideologiska position och intog en förstärkt pragmatisk hållning.

Korpilampikonfrensen gav upphov till begreppet Korpilampiandan som syftade på den konsensuspolitik som seminariet gav upphov till.

HBL försökte boka rum på Hotell Korpilampi natten mellan måndag och tisdag, men hotellet var fullbokat. Vid hotell Korpilampi ville man inte bekräfta om hotellet ska stå värd för de nya regeringspartierna, men HBL:s källor uppger att så är fallet.

Den instundande retreaten i Korpilampi kallades av politiker på Ständerhuset "Rinnes lägerskola".

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning