En femtedel litar på Sipilä, enligt enkät – presidenten alltmer populär

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

En femtedel av finländarna upplever att statsminister Juha Sipilä (C) har skött sitt uppdrag på ett sätt som inger förtroende. Det framgår av en undersökning som Yrittäjäsanomat har låtit göra.

Av de fyra största partiernas ordförande får Samlingspartiets Petteri Orpo det största förtroendet i mätningen, 30 procent.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) vinner knappt över Sipilä. 21 procent litar på Soini enligt undersökningen, vilket är lite mer än då samma undersökning gjordes för två år sedan.

För Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne är motsvarande siffra 19 procent, och för två år sedan var det 17 procent.

Statsminister Juha Sipilä (C) går däremot back – men än felmarginalen. Nu är det bara var femte finländare som har förtroende för honom, medan det för två år sedan var nästan var tredje.

För president Sauli Niinistö är siffrorna något helt annat: 81 procent känner förtroende för honom.

Undersökningen genomfördes av Kantar TNS, som samlade in materialet kring månadsskiftet januari-februari. Drygt tusen personer i åldern 15–74 intervjuades. Åland var inte med i undersökningen. Felmarginalen är tre procentenheter i vardera riktningen.

I undersökningen presenterades en rad egenskaper som indikerar förtroende, och de som deltog fick sedan svara på hur väl dessa egenskaper beskriver de fyra partiledarna och president Niinistö. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning