Dystert rekord i Vanda: Var femte saknar jobb

Helsingfors-Vanda flygplats är en viktig arbetsgivare i Vanda, där arbetslösheten nu är rekordhög. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Arbetslösheten i Vanda är nu högre än någonsin förr. Över 20 procent är utan jobb och arbetslösheten drabbar främst unga, kvinnor och invandrare.

Det är inte bara i Vanda som arbetslösheten nu till följd av coronakrisen stiger snabbt. De uppsagda och permitterade uppgår i Helsingfors till 19 procent av de arbetsföra, medan siffran i Esbo ligger kring 17 procent. Inte ens under depressionen på 1990-talet var siffran lika hög.

– Det är viktigt att vi sätter in sysselsättningsåtgärder så att det här inte blir bestående, säger Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen.

Att många är utan jobb märks bland annat i den utdelning av matkassar som staden erbjuder. Den servicen fortsätter, liksom utdelning av leksaker och kläder.

Viljanen påpekar att sysselsättningen i Vanda hänger ihop med flygplatsen som tillsammans med området Aviapolis erbjuder många arbetstillfällen. Och även om vissa coronarestriktioner småningom nu lättar kommer det att dröja länge innan flygtrafiken och resandet kommer i gång på allvar igen.

Testningen upphör

Coronatestningen av personer som anländer till Finland via Helsingfors-Vanda flygplats upphör nu. Det frigör resurser för Vanda som de senaste veckorna haft ansvaret för testningen. Det arbetet har bundit cirka 30 personer i tre skift, men nu kan hälsovårdspersonalen flytta över till andra uppgifter inom staden. På torsdagen anlände knappt 400 personer till Finland via flygplatsen, av dem var 160 ukrainare som kom för att säsongjobba inom lantbruket.

– Vi har testat omkring 10 000 personer under de här veckorna och av dem har nio testat positivt för corona, uppger Viljanen.

Vandas stadsdirektör efterlyser nu än en gång ett statligt stöd till kommunerna. Hon hoppas det blir klart i en fjärde tilläggsbudget i juni så att städerna vet vad de har att hålla sig till. Vandas, liksom flera andra stora städers ekonomi har drabbats hårt av det skattebortfall som är en följd av krisen.

– Det är viktigt att kommunerna klarar sig om vi ska få Finland på fötter, säger Viljanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning