En färggrann soulsångare av den nya vågen

Bild: Skivkonvolut

Soulsångaren Miguel må vara okänd för den stora massan, men har redan noterats för både musikpriser och hitnummer.

SOUL

Miguel

War & Leisure (By Storm Entertainment/RCA Records)

I likhet med sin mer kända kollega Frank Ocean, kommer också soulsångaren Miguel Pimentel från Los Angeles och stilmässigt representerar de en typ av "nya vågens soul". Stilen kännetecknas av att klassiska soulingredienser blandas med modern elektronik och svischande syntar samt av en förkärlek för psykedeliska inslag som ytterligare bidrar till en viss konstnärligt ambitiös prägel.

Lyssna bara på öppningsspårets Criminal svajande surfgitarriff som upprepas några gånger, liksom lite tveksamt, innan Miguel kommer in med distinkt eko på sången. Visst påminner det om Frank Ocean här – tills Rick Ross (otippat!) dyker upp med karaktäristiskt "tuff" rapinsats. Men det funkar.

Det här är redan Miguels fjärde album sedan debuten år 2010, men jämfört med några andra artister inom samma genre – The Weeknd och… ja, gissa vem? – känns det lite grann som att han inte riktigt fått något genomslag utanför soulkretsarna. Ändå har han noterats för både musikpriser och hitnummer, såväl i eget namn som i samarbeten med exempelvis rapparna Kendrick Lamar och J Cole.

Här kan det alltså finnas ett intresse bland en del av Flow-publiken och för den invigde är War & Leisure ett ytterst gediget och välbalanserat album med en lyckad fördelning av både vackra dramatiska ballader och dansanta nummer med mera tempo. Hitpotential finns här också; i synnerhet Pineapple Skies med en melodislinga lånad från Marvin Gayes 80-tals hit Sexual Healing, sticker ut.

Det gör också Caramelo Duro med Kali Uchis som gästartist, särskilt för att den går delvis på spanska. Avslutande Now har ett angeläget socialt budskap som Miguel sjunger över en allt mer dramatiskt larmande vall av gitarrljud.

Ralf Sandell

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning