En fantastisk nyhet, anser Estland

Estlands statsminister Kaja Kallas kallar Finlands besked både historiskt och fantastiskt. Bild: Olivier Douliery / Lehtikuva/AFP

Finlands Nato-besked uppmärksammades stort på den presskonferens Estlands regering under ledning av statsminister Kaja Kallas höll i Tallinn på torsdagen. Fantastiskt, anser Estlands statsminister.

– Det här är fantastiska nyheter, vi har alltid haft en varm vänskap och en nära relation med Finland.

Det säger Estlands statsminister Kaja Kallas (Reformpartiet) efter att ha hört president Sauli Niinistös och statsminister Sanna Marins (SDP) gemensamma besked om att Finland bör ansöka om medlemskap i Nato.

Kallas kommenterade beskedet på den presskonferens hon tillsammans med bland andra försvarsminister Kalle Laanet (Reformpartet) och ekonomiminister Taavi Aas (Centern) höll i Tallinn på torsdagen. Presskonferensen behandlade egentligen inrikespolitiska frågor och den inrikespolitiska kris som håller på att segla upp i Estland, men alla tre ministrar inledde med att kommentera det finska beslutet.

– Hyvä Suomi, säger Taavi Aas.

Kaja Kallas konstaterar att Rysslands anfall på Ukraina förändrat den geopolitiska situationen. Hon lovar att Estland kommer att vara snabb i sitt godkännande av ett finländskt medlemskap i Nato och göra sitt yttersta för att processen också i övrigt ska vara snabb. Hon betecknar torsdagen som en historisk dag.

– Vårt försvarssamarbete kommer också att få ny fart och vår gemensamma säkerhet kommer att bli starkare, säger Kallas.

Också Marko Mihkelson (Reformpartiet), ordförande för det estniska parlamentets utrikesutskott gläds över det finska beskedet. Mihkelson har tidigare i HBL sagt att Estland känner sig tryggt som Nato-medlem men skulle känna sig ännu tryggare om också Finland blev medlem.

"Vilken genuin, gemensam glädje. Bron mellan Estland och Finland blir nu ännu starkare då vi båda är medlemmar i Nato. Då jag träffade Finlands ambassadör Timo Kantola kunde jag bekräfta att vårt parlament Riigikogu ratificerar Finlands anslutningsprotokoll så snabbt som möjligt. Leve Finland!", skriver Mihkelson i ett inlägg på Facebook.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning