En era är förbi i skidskytte

Ole Einar Bjørndalen är ett begrepp i skidskytte. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Skidskyttelegenden Ole Einar Bjørndalen avslutar karriären – men hade gärna fortsatt ett par år till.

Ole Einar Bjørndalen kan inte hålla tårarna tillbaka under presskonferensen, där han kommer med det oundvikliga, men ändå oväntade beskedet: karriären är över. Alltför tidigt, om du frågar 44-åringen.

– Min motivation är lika bra som alltid förut. Det är lika kul fortfarande. Jag hade gärna fortsatt några år till, säger den norska skidskyttelegenden.

– Jag skulle gärna säga att jag var trött och mätt, men det är jag inte. Nu vill jag trappa ned efter råd av läkarna och familjen.

Han avslöjar att han lidit till och från av hjärtflimmer i tio år. I somras drabbades han vid tre olika tillfällen av hjärtflimmer – och varje gång tog det någon vecka att återhämta sig.

Hjärtflimmer

Hjärtflimret är inte farligt i sig, men besvärligt. Förra vintern led Charlotte Kalla av hjärtflimmer och i vinter har bland annat Matias Strandvall haft en episod av rytmstörningar. Bjørndalen har inte haft hjärtflimmer under ansträngning, endast i vila, och det har i sig inte påverkat hans prestationsförmåga.

– Jag har diskuterat detta med läkarna i flera år och det har aldrig varit tal om att "nu ska du lägga av". Det har överhuvudtaget inte varit en diskussion, säger Bjørndalen till NRK.

Utan hjärtflimret hade Bjørndalen förmodligen fortsatt något år till. Men han upplever att det här är rätt tillfälle att avsluta karriären. En imponerande karriär.

Missade OS

Det finns få idrottsutövare som dominerat sin sport på samma sätt som Bjørndalen – och under en så lång tid. Bjørndalen vann sprintcupen redan vintern 1994-1995 och har sedan dess vunnit ohyggliga 95 deltävlingar i världscupen – samt 45 VM-medaljer och 13 OS-medaljer. Han har varit bland de tre bästa i individuella lopp i världscupen hela 179 gånger.

Ännu förra vintern tog norrmannen hem VM-brons i masstarten i Hochfilzen. I respektabla 43 års ålder. Den här säsongen blev en liten missräkning, då han inte lyckades kila sig in i Norges lag till OS i Pyeongchang. Hans bästa placering i världscupen var en tolfte plats i sprinten i Kontiolax. Den enda gången han ställde sig på prispallen var i stafetten i Hochfilzen, då Norges kvartett vann.

990 straffrundor

I synnerhet i början av 2000-talet var Bjørndalen alldeles suverän. Hans skytte har aldrig varit särskilt bra – under hela karriären har träffsäkerheten kretsat kring 85 procent – men han har varit fenomenal i skidspåret. 2006 vann Bjørndalen 15 km fritt i världscupen i längdåkning i Gällivare.

NRK:s Ole Kristian Stoltenberg har räknat ut att Bjørndalen skidat 990 straffrundor i 478 individuella lopp under sin karriär, vilket motsvarar 149 km. Den totala skiddistansen är 6 300 km. Ungefär i ett av nio lopp har han skjutit perfekt – norrmannens kanske största prestation i karriären var sprintguldet i Nagano, då han vann omstarten i stormiga förhållanden med rent skytte (Finlands Ville Räikkönen vann brons med en bom).

I Vitrysslands färger

Efter OS i Vancouver började Bjørndalens stjärna dala och många trodde redan hans karriär var så gott som förbi efter att han blivit utan individuell medalj i VM 2011, 2012 och 2013. Men i OS i Sotji gav han sina tvivlare svar på tal med guld i sprintloppet. I VM i Holmenkollen 2016 såg Bjørndalen ut att ha funnit ungdomens källa då han tog hem ett stafettguld samt två individuella silver och ett individuellt brons.

Den här säsongen var, som sagt, tung. Landslagsledningen var inte sentimental, utan petade kyligt Bjørndalen från OS. I stället åkte han till Pyeongchang som tränare – för Vitryssland. Bjørndalen är gift med den vitryska skidskyttestjärnan Darja Domratjeva, som vann ett guld och ett silver i OS. Senare framkom det att Bjørndalen också blivit erbjuden en plats som idrottare i Vitrysslands OS-lag.

Näst bäst genom tiderna

I Pyeongchang passerade den norska skidstjärnan Marit Bjørgen Bjørndalen i alla tiders medaljstatistik – Bjørgen har femton OS-medaljer, Bjørndalen tretton. Såväl Bjørgen som Bjørndalen och Bjørn Dæhlie har åtta OS-guld.

– Bjørndalen är definitivt alla tiders skidskytt. Det blir svårt att någonsin slå hans meriter. Bara Martin Fourcade har en chans att komma i närheten av Bjørndalens meriter, om han fortsätter lika länge som Bjørndalen, säger Yle Urheilus expertkommentator Sanna-Leena Perunka.

I Norge väntar idrottspubliken nu med spänning på vad Bjørgen beslutar om sin framtid. I värsta fall kan tre av Norges största vintersportare genom tiderna lägga av: Bjørgen, Bjørndalen och Petter Northug.

Ålder: 44

Hemland: Norge

Familj: frun Darja Domratjeva är fyrfaldig OS-guldmedaljör och tvåfaldig VM-guldmedaljör. De har en 1,5-årig dotter, Xenia.

Bor: Obertilliach, Österrike

Meriter: 45 VM-medaljer, varav 20 guld. 13 OS-medaljer, varav 8 guld. 95 individuella segrar och 179 topp 3-placeringar i världscupen. Sex segrare i den totala världscupen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning