En dystopi där ingen dör

Den svenske skådespelaren Joel Kinnaman ses i huvudrollen i Netflix scifisatsning Altered Carbon. Bild: Netflix

Altered Carbon med Joel Kinnaman är Netflix nya storsatsning. Se en omsorgsfullt uppbyggd scifivärld med ett komplext eget universum – men som utöver det inte erbjuder så mycket under ytan.

Altered Carbon finns på Netflix.

Science fiction-serien Altered Carbon är en storsatsning från Netflix – och ytterligare en serie som påstås vara en av de dyraste som gjorts. Och visst märks det att här har bränts pengar, och att man ansträngt sig för att få till något extraordinärt, inte minst visuellt.

Förlagan är Richard K. Morgans roman med samma namn från 2002, och handlingen utspelar sig 350 år framåt i tiden, i en värld där tekniken verkar ha utplånat döden, och med vissa undantag möjliggjort ett evigt liv. Människans medvetande finns nämligen nedladdat på minnesstickor, och kroppen har därmed blivit ett slags utbytbart fodral. När en kropp är utsliten eller förgjord är det bara att ta ut minnesstickan ur nacken och ladda in den i nästa kropp. Och ifall en sådan kropp inte genast finns tillhanda läggs man "på is" tills en lämplig sådan dyker upp.

Den svenske skådespelaren Joel Kinnaman spelar hjälten Takeshi Kovacs, som för 300 år sedan befann sig i en asiatisk kropp, men nu placeras i Kinnamans kropp. Han är måttligt förtjust över att ha återvänt, och spjärnar i början ordentligt emot det uppdrag han tilldelas: att hitta mördaren till en mångmiljardär som trots att han mördats fortfarande lever, eftersom hans förmögenhet möjliggör att han har en snordyr backup på sitt medvetande.

Det var den förenklade sammanfattningen av handling som är allt annat än enkel. Snarare verkar komplikationen, alla detaljer kring lagarna i hur detta universum fungerar, vara en del av det nöjsamma motståndet den här serien vill erbjuda. De små grå ska få jobba för att hänga med.

Serien bjuder i alla fall på en mäktig och noggrant konstruerad framtidsvärld, en mörk och artificiell urban dystopi.

Ett festligt scifispektakel är detta med andra ord onekligen, men frågan är sedan hur mycket som finns där under ytan? Det är lite svårt att bli riktigt engagerad. Kinnamans rollfigur blir inte mycket mer än det vältränade fodral hans medvetande går omkring i. Och ärligt talat känns det heller inte så angeläget att mordgåtan får en lösning.

Det hjälper inte att vara snygg och tekniskt avancerad om hjärta och själ saknas.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03