En död vid demonstrationerna i Kuba

Stora demonstrationer uppstod på söndagen i Kuba. Bild: Ismael Francisco/TT-AP

En person har omkommit och fler än 100 har gripits vid protesterna i Kuba. Enligt internetövervakningsföretaget Netblocks har tillgången till sociala medier strypts i landet.

Den omkomna är en 36-åring som deltog i en antiregeringsdemonstration i utkanterna av Havanna på måndagen, enligt landets inrikesdepartement.

Yttrandefrihetsrörelsen San Isidro publicerade på måndagen en lista på Twitter över 144 personer som frihetsberövats eller försvunnit sedan den regeringskritiska demonstrationen blossade upp i söndags.

Enligt internetövervakningsbolaget Netblocks har Kuba begränsat tillgången till sociala medier i landet sedan protesterna blossade upp, och användare har haft svårt att komma åt Facebook och Whatsapp under måndagen och tisdagen.

– Mönstret av restriktioner som setts i Kuba indikerar ett pågående tillslag mot meddelandeplattformar som används för att organisera och dela nyheter om protester i realtid, säger Netblockschefen Alp Toker och fortsätter:

– Samtidigt tillåter man viss uppkoppling för att bevara en känsla av normalläge.

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla varken bekräftar eller förnekar att regimen strypt tillgången till vissa tjänster, och beskriver frågan som "komplicerad", och att Kuba har rätten att försvara sig själv.

Gino Ocumares, som bor i Havanna, säger att regeringen inte vill att folk ska veta sanningen.

– Vårt vapen är internet. Om de tar bort internet så är vi obeväpnade, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning