Inget hopp om överlevande på vulkanön i Nya Zeeland

Bild: TT

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska turistön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas – men polisen tror inte att man kommer att hitta några fler som ännu är vid liv på ön.

Utbrottet skedde på måndagen klockan 14.11 lokal tid på White Island, en liten ö omkring fem mil från Nya Zeelands norra huvudös östkust. På bilder syns hur ett stort askmoln breder ut sig över ön.

Omkring 50 personer tros ha befunnit sig på ön vid utbrottet, enligt polisen. 23 personer räddades, men fem av dessa avled senare av skador de fått.

Polisen håller det för sannolikt att alla som kunde räddas räddades vid den första evakueringen.

"Utifrån den information vi har tror vi inte att det finns några överlevande på ön", säger myndigheten i ett skriftligt uttalande. "Inga livstecken har synts till vid något tillfälle."

Bild från det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science visar rökpelare från White Island. Bild: GNS Science/AP/TT

Flera allvarligt skadade

Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål. Flera av de 23 personer som räddades tros vara turister som kommit dit med ett kryssningsfartyg.

Flera av de 18 evakuerade som ännu är vid liv uppges ha allvarliga brännskador.

På bilder från webbkameror vid vulkanen, som publiceras automatiskt på en hemsida var tionde minut, kan man se att en turistgrupp befann sig vid kraterns kant strax före utbrottet.

På den sista bilden, en minut före utbrottet, syns hur gruppen precis börjat vandra bort från kanten.

– Det här är så ofattbart, säger Michael Schade, turist från San Francisco, som lämnade ön bara några minuter före utbrottet.

– Hela vår grupp stod på kanten till huvudkratern knappt en halvtimme innan.

Kan ske fler utbrott

Utbrottet har föregåtts av flera veckors registrerad aktivitet. Enligt det nyzeeländska forskningsinstitutet GNS Science kan ett nytt utbrott komma de närmaste dagarna. Vulkanen har haft ett flertal utbrott de senaste 50 åren, senast 2016.

White Island, som heter Whakaari på maorispråket, ligger i Bay of Plenty, en populär turistdestination vid den norra kusten på Nya Zeelands norra ö. Omkring 10 000 personer besöker vulkanön varje år.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning