Dödssiffran stiger efter ovanligt kraftigt skalv i Albanien

Släktingar till människor i en byggnad som kollapsade i sorg i staden Thumane 34 kilometer utanför huvudstaden Tirana. Bild: Gent Shkullaku

Sökandet efter överlevande fortsätter efter nattens kraftiga jordbävning i Albanien. Minst 16 personer har dött och hundratals har skadats.

Jordbävningen som inträffade klockan 03.54 hade en magnitud på 6,4 och föregicks av flera lättare skalv. Epicentrum låg strax utanför hamnstaden Durrës, drygt tre mil nordväst om huvudstaden Tirana, där också merparten av dödsfallen har konstaterats.

Räddningsarbetare arbetade vid en av de kollapsade byggnaderna i Thumane. Bild: Gent Shkullaku

– Det är panik. Folk vet att staden inte är säker, säger Ened Mato från miljöorganisationen Ecovolis, som deltagit i räddningsinsatserna, till TT.

Tusentals har självmant evakuerat sina hem sedan ett stort antal bostadshus skadats av skalvet.

– Alla i Durrës är ute på gatorna, så det har påverkat hela staden. De flesta av dem kommer att sova på stranden för det finns inget organiserat nödboende, säger Ened Mato.

Parallellt pågår insatserna för att rädda människor från rasmassorna. Ened Mato beskriver stor uppslutning från frivilligorganisationer och hjälp från grannländer, samtidigt som ansträngningarna hämmats av logistiska brister.

– Det är en massiv mobilisering men en del saker saknas. Det fanns inga sökhundar så de fick hämtas från Kosovo.

Minst 16 döda

Minst 16 personer har konstaterats döda. En av dem var en äldre kvinna som enligt en lokal tv-station hade slagit armarna om sitt barnbarn och skyddat honom med sin kropp.

En man uppger för den albanska tv-kanalen News24 att flera av hans familjemedlemmar befinner sig i ett kollapsat hus.

Jordbävningen skadade också byggnader i staden Durres i västra Albanien. Bild: TT-AP

– Jag talade med min dotter och systerdotter på telefon. De säger att de mår bra och att de väntar på hjälp. Jag har inte fått tag på min fru, säger han.

Totalt har över 600 människor fått uppsöka vård efter jordbävningen, som även slog mot Durrës grannstad Thumanë och orsakade betydande skador på byggnader i Tirana.

Samtidigt uppger räddningstjänsten att 42 människor räddats från rasmassorna.

Grekland har meddelat att landet skickar specialtränade brandmän till Natolandet Albanien. Flera andra av militäralliansens medlemmar, som Rumänien, Turkiet och Italien, har också utlovat bistånd.

Dessutom har grannländerna Kosovo och Serbien sänt stöd i form av räddningspersonal och utrustning.

Starkaste skalvet

Albanien drabbas ofta av seismisk aktivitet men tisdagsnattens skalv var det starkaste på årtionden och kändes i flera länder på Balkan.

Jordbävningen var den starkaste i landet på flera årtionden. Bild: TT-AP

Skalv med magnituder strax under 6 har skakat bland annat Albanien och Turkiet tidigare i år, men detta är det starkaste i Europa under 2019.

Albanien är Europas fattigaste land, med en medelinkomst på under en tredjedel av det europeiska snittet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning