En död – Banksys räddningsbåt ber om nödhjälp

Räddningsfartyget Louise Michel har finansierats av konstnären Banksy. Bild: MChris Grodotzki/M.V. LouiseMichel/AFP/TT

Minst en migrant har avlidit på den räddningsbåt i Medelhavet som den brittiske gatukonstnären Banksy har finansierat. Besättningen vädjar till europeiska myndigheter att snarast komma till undsättning.

Den brittiske anonyme gatukonstnären Banksy har finansierat det tyskflaggade fartyget Louise Michel, som ska plocka upp flyktingar på väg över Medelhavet.

Under fredagen räddades drygt 130 människor från en gummibåt som hade börjat ta in vatten.

"Bland dem är många kvinnor och barn – och ingen hjälper oss!", skriver besättningen på Twitter.

De berättar att en person har avlidit ombord på båten.

"Vi närmar oss en nödsituation. Vi behöver omedelbar hjälp", skriver besättningen, som enligt fartygets Twitterkonto består av aktivister med lång erfarenhet av räddningsoperationer.

De vädjar till europeiska myndigheter att snarast komma till undsättning. Under natten mot lördag befann sig Louise Michel omkring 90 kilometer sydost om den italienska ön Lampedusa, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sammanlagt finns 219 migranter och 10 besättningsmän ombord på det 31 meter långa fartyget, då 89 människor plockades upp i torsdags, bland dem 14 kvinnor och två barn.

Fartyget ägdes tidigare av den franska tullen och har nu ett känt verk av Banksy målat på ena sidan, en flicka i flytväst som håller en hjärtformad livboj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning