"En djup sorg men ingen klagan, en desillusion men ingen indignation"

Bild: Curt Richter

Författaren och översättaren Henrika Ringbom var en av de få som tänkte på Ishiguro i samband med årets Nobelpris, men hon trodde han spelat ut sig ur sammanhanget med sin senaste roman. Så här glad blev hon över nyheten om hans pris:

Ishiguro! Om det finns EN författare vars romaner jag skaffat så fort de publicerats är det han. Redan när jag läst första stycket har jag hittills alltid lättad känt igen tonen, och låtit mig föras in i Ishiguroland. Det är ett land som finns framför allt i stämningen och språket, miljöerna som händelserna utspelas i är vitt skilda från bok till bok.

Debutboken Konstnär i den flytande världen utspelade sig ännu i Japan, men redan i Återstoden av dagen befinner vi oss i hans andra hemland England för att uppleva en medelålders butlers oförlösta kärlekshistoria. Den blev en framgång och filmatiserades, men mina ögon öppnades först av följande bok, Den otröstade, där huvudpersonen anländer till en okänd ort, som det verkar omöjligt både att komma fram till och att lämna. I de drömlika irrfärdernas bakgrund verkar naturligtvis Kafka.

Efter det var jag fast, lycklig över att ha hittat en författare vars böcker fångade mig utan att jag kunde sätta fingret på var det trollbindande hos honom låg. Vad var det med hans skenbart lukt- och smakfria engelska som gav mig en sådan njutning? Det är ett språk utan alla gester, som aldrig förfaller till att peka på sig självt. Den mest hjärtskärande historia, som den i Never Let Me Go, om internatskolebarnen som satts till världen bara för att leverera organ till andra lyckligare lottade, berättas med samma sorgsna och lätta tonfall.

"Behärskning" och "skoningslöshet" är ord som faller mig in, samtidigt som de känns för anspråksfulla och gälla. En djup sorg men ingen klagan, en desillusion men ingen indignation, en ömhet för de människor han valt att beskriva, en förankring i sinnena, i deras förmåga att ge oss njutning och förbinda oss med världen.

Med sin senaste bok Begravd jätte gav han sig ännu en gång ut i det okända, och hamnade i något som liknar fantasy. Ett gammalt par, kanske i Kung Arthurs England, ger sig ut för att söka sin son. De möter drakar och riddare, kanske döden. Det är hans hittills konstigaste bok, och jag älskade den också! Senast med den trodde jag att han hade spelat ut sig ur alla Nobelprissammanhang. Så fel jag hade.

Henrika Ringbom

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning