En del hänvisningar till alkohol

Båda författarnas huvudpersoner anser sig konsumera ganska måttligt men har tidigare druckit mera.

Jörn Donner skrev i söndagens HBL förtjänstfullt om alkoholbruk på gamla dar, som han också beskriver i sina Mammut-böcker. Men han kommenterar Claes Anderssons och Antti Eskolas färska böcker som enligt Donner inte tar upp drickande. "De är kanske helnyktra".

Jag håller på med en recension till Nya Argus om de här böckerna och kan intyga att de nog har en del hänvisningar till alkohol. Eskolas bok är självbiografisk och diskuterar åldrande i allmänhet medan Anderssons bok är en självbiografisk roman. Båda författarnas huvudpersoner anser sig konsumera ganska måttligt men har tidigare druckit mera.

I synnerhet Eskola talar om hur alkoholen påverkat hans nuvarande ganska skröpliga hälsotillstånd. Däremot skriver de inget om ökande alkoholkonsumtion. Särskilt i Eskolas bok, som ska vara ett mera allmänt verk om åldrande, är det nog en allvarlig brist att han inte skriver något om gamla människors smygande alkoholism.

J P Roos, professor emeritus, Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00