"En balkangranat ser ut som en leksak ..."

Bild: Lehtikuva / Polisen

När handgranater blir leksaker för kriminella är det inte konstigt att oskyldiga dör. Inte bara används de i gängkrig och mot polisen, de skapar även skräck i folks vardag. Vem vill släppa ut sina barn att leka när man vet att det ligger granater i buskarna?

Hans vänner beskrev honom som nyfiken, godhjärtad och med många järn i elden. Nyfikenheten blev hans död. I söndags plockade han upp en skarp handgranat ur en buske. Granaten exploderade strax efteråt och trasade sönder hans kropp och skadade svårt hans fru. Egentligen går det inte att skylla på nyfikenhet. Felet ligger hos de kriminella gäng som vårdslöst skjuter på varandra utan hänsyn för tredje man. Det är samma killar som strösslar med handgranater runt bostadsområden. Hur man är funtad i skallen för att kunna springa omkring med militära vapen i köpcentrum och nära förskolor är svårt att säga.

Handgranaterna kommer oftast från forna Jugoslavien. Där finns de i miljontals och följer ofta med som extragodis vid vapenaffärer. Priset kan vara så lågt som 2 euro styck. Som en isglass. Polisen säger att de är till för att skrämmas, som vapen i gängkrig är de ganska klumpiga. Som terror desto mera effektiva. Hur handgranaten har hamnat i en buske nära Vårby gårds tunnelbanestation vet ingen. Kanske har den tappats, kanske har den slängts av rädsla när en radiobil kört förbi. Det enda man vet är att hänsynslösheten är total.

Aftonbladet skriver att 77 handgranatsattacker har skett i Sverige mellan 2010 och 2016. 55 gånger exploderade de, i andra fall har de påträffats och tagits om hand av nationella bombskyddet. En balkangranat ser ut som en leksak och det är bara en tidsfråga innan ett barn råkar illa ut.

På torget vid Vårby gård har folk lagt ut blommor och ljus. En man böjer sig ned på knä, gör korstecknet och gråter tyst. De var vänner och brukade sälja chorizo under sommarfestivalerna i Vårby. En kvinna lägger ner en bukett med blommor. Hon är förtvivlad och berättar hur mannen hade samlat pengar för att köpa ett hus i Thailand. Han skulle strax pensionera sig och flytta dit. Många andra är oroliga och söker sig till kriscentret som upprättats på biblioteket. När smäller det igen? Finns det fler handgranater som ligger och skräpar?

Men vi från medierna är också på plats. Denna gång med förstärkning från utlandet. En amerikansk tv-reporter har ställt upp sig på torget. Han ställer frågor till förbipasserande om det ökande våldet i Sverige, om gängkriminalitet. Bakom honom står två livvakter med hållning som skvallrar om militärt förflutet. Två unga amerikanska kvinnor finns också på plats med en liten handkamera.

Tankarna går till Donald Trumps infamösa tal om "look what happened last night in Sweden" där presidenten målade upp Sverige som ett laglöst land på grund av invandring. Förra Ukip-ledaren Nigel Farage hakade på och kallade Sverige för "the rape Capital of Europe", Europas våldtäktshuvudstad. Sedan dess har extremhögerns mediebolag skickat nyhetsteam till svenska förorter för att rapportera om den så kallade laglösheten.

Jag frågar kvinnorna vilket nyhetsbolag de kommer från. De säger ett namn som är helt anonymt, (men som efter lite googlande visar sig göra inslag för en konservativ talkshow med en svart programledare). De vill genast veta vad svenskarna tycker om Donald Trump och om jag ofta rapporterar om våldet i förorten. En av kvinnorna ger mig sitt kort. Hon har en doktorstitel. Vilken sorts doktor sysslar med Sverigerapportering undrar jag? Veterinär, blir svaret.

Den svenska justitieministern Morgan Johansson (S) vill se en tillfällig amnesti för vapen och handgranater som lämnas in till polisen. Regeringen har också infört hårdare straff för vapenbrott. Att kriminella ska avväpna sig själva är nog hopplös önskan. Både långa fängelsestraff och rehabilitering av de som hamnat inom organiserad brottslighet har låga odds för att lyckas bryta destruktiva mönster. Insatserna måste ske tidigare innan barnen och ungdomarna dragits in för djupt i våldsspiralen. De mjukare åtgärderna som utbildning, arbete och sociala satsningar talas det inte så högt om. Då är det lättare att kräva hårdare straff och fler poliser.

Att en bortslängd handgranat lockar amerikanska medier till Vårby gård är anmärkningsvärt i sig. Inte bara hotar bomberna oskyldiga människoliv, de är tydligen även politiskt sprängstoff.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning