En av sårade poliserna fortfarande på sjukhus – ”Med tanke på omständigheterna mår han bra”

Båda poliserna som blev skjutna i Borgå på söndagen mår bra med tanke på omständigheterna. Den ena är fortfarande intagen på sjukhuset. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

En av poliserna som sårades i skottlossningen i Borgå vårdas fortfarande på sjukhus. Han mår förhållandevis bra och har haft fått besök av sina kolleger.

Den ena av poliserna som blev skjuten i Borgå på söndagen vårdas fortfarande på sjukhus. Den kring 45-åriga mannen sårades allvarligt i skottlossningen.

– Med tanke på omständigheterna mår han bra. Han är inte i livsfara. Jag, polischefen och flera kolleger har hälsat på hos honom på sjukhuset, säger Ari Karvonen, biträdande polischef på Östra Nylands polisinrättning.

Den andra polisen kunde lämna sjukhuset redan samma dag som han blev skjuten. Den kring 35-åriga polisen vilar sig för närvarande hemma.

– Han återvände till jobbet när han är rehabiliterad, säger Karvonen.

Båda två är stationerade i Borgå.

Rehabilitering viktigt

I och med att Centralkriminalpolisen sköter utredningen kan Östra Nylands polisinrättning koncentrera sig på att alla inblandades välbefinnande. Det skulle vara oetiskt att Östra Nyland utredde ett fall där de själva är parter – så att säga.

– Vi fokuserar på att gå igenom händelserna med vår personal.

Enligt Karvonen ska alla inblandade genomgå en "debriefing". De innebär att särskilda poliser med specialutbildning i debriefing går igenom händelserna så att ingenting blir kvar och skaver.

– Därefter har vi arbetshälsovårdens psykologer. Den här sortens traumatiska situationer väcker många tankar, det viktiga är att alla anställda mår bra.

Gott om vapen

Enligt Karvonen hör det inte till vardagen att poliser blir beskjutna på Östra Nylands polisinrättning området, men det händer.

Våren 2012 blev yngre konstapel Heidi Foxell skjuten i Hyvinge. Hon har varit mycket öppen om händelsen och bland annat bloggat om den.

Foxells rehabilitering har varit väldigt svår. Hon har blivit opererad tiotals gånger på grund av skottskadan.

– Det finns forskning som visar att våldet mot polisen har ökat, säger Karvonen.

Även om det fortfarande är sällsynt att polisen blir beskjuten möter polisen gott om vapen i arbetet, allt från knivar till stormgevär, enligt honom.

Negativ samhällsutveckling

Karvonen tror att det ökade våldet mot polisen måste ses mot bakgrunden av samhällsutvecklingen överlag.

– Allt fler människor blir utslagna, allt fler upplever att de inte är delaktiga i samhället, polariseringen ökar, säger Karvonen.

Förutom fysiskt våld möter polisen numera också psykiskt våld, främst på sociala medier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning