En av de vackraste finska folkmusikskivorna kommer från England

Bild: Skivkonvolut

Sanna Kurki-Suonios och dottern Erika Hammarbergs röster tillför mycket till helheten.

Folkmusik

SANS

Kulku

(Cloud Valley)

En av de vackraste finska folkmusikskivor som getts ut i år kommer faktiskt från England. I ensemblen Sans har Finlandsentusiasten Andrew Cronshaw samlat ett finfint musikergäng omkring sig. Hans cittra får sällskap av två spännande blåsinstrumentalister – Ian Blake imponerar speciellt på basklarinett medan armeniska Tigran Aleksanyans duduk klingar magiskt. En central roll i musiken ges ändå åt den finskspråkiga sången.

Sanna Kurki-Suonios röst är en av de allra mest karakteristiska i folkmusik-Finland – man hör omedelbart vem det är som sjunger. Klangen har en vass udd och låter emellanåt riktigt bluesig. Hennes dotter Erika Hammarberg blir den stora positiva överraskningen här – speciellt inledande spåret Pursi är rentav magiskt vackert. Hennes klang är den mjuka, lyriska sopranens, med fjäderlätta ornamenteringar som snarare påminner om svensk folksång än finsk. Största delen av texterna är traditionella men melodierna är både egna alster och inlånade från både Spanien och brittiska öarna. Resultatet är hur som helst en harmonisk helhet, sånger och meditativa instrumentalspår ger lämplig omväxling och musiken flyter skönt framåt – perfekt för en avkopplande vinterkväll.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46