"En av de mest innovativa byggnaderna 2018"

Amos Andersons Konstmuseums nya byggnad Amos Rex anses vara det mest intressanta museibygget i Finland på flera år.

Museet har blivit uppmärksammat också utomlands. Brittiska medieföretaget BBC har listat det som en av de åtta mest innovativa och spännande byggnaderna 2018.

– Öppningen av Amos Rex är den största händelsen på årtionden i Finlands kulturliv. Museet erbjuder exceptionellt mångsidiga och flexibla utrymmen för olika konstarter, säger museichef Kai Kartio i ett pressmeddelande.

Byggnaden ligger under jorden i anslutning till Glaspalatset i Helsingfors. Museet består av två stora kupolsalar, varav den större har en takhöjd på tio meter, och några mindre utställningsrum. Kupolerna har cirkulära öppningar som släpper in dagsljus.

Många gillar att sitta på museets tak. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Japansk digital konst

Den första utställningen "Massless" som öppnar på torsdag har det japanska konstnärskollektivet Teamlab gjort, och den består av digital konst. Teamlab består av cirka 500 personer som jobbar som bland annat arkitekter, ingenjörer, programmerare, animerare, matematiker och författare. Kollektivet jobbar huvudsakligen med immersiva och interaktiva digitala installationer.

Utställningen består av olika sorters digitala installationer, speglar och ljus. Installationerna är interaktiva och reagerar på åskådarens närvaro. En del av konstverken på premiärutställningen kommer att rikta sig till barn och inträdet är gratis för personer som är under 18 år gamla. För studerande kostar inträdet fem euro. Det ordinarie inträdet till museet är 18 euro.

Helsingfors stad och Föreningen Konstsamfundet har planerat Amos Rex och Konstsamfundet står för finansieringen.

Mycket grått i underjordiska Amos Rex. Bild: Amos Rex

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33