En annorlunda jul för många

Bild: KSF Media arkiv

Årets julfirande kommer att avvika från det traditionella för många av oss.

Högtider som julen är förknippade med olika slags traditioner och sätt att fira. Det ger oss en slags kontinuitet och trygghet när vi år efter år firar jul enligt ungefär samma mönster. Inte minst barn brukar uppfatta det som viktigt att firandet sker som det brukar.

I dagens stressiga vardag innebär julen ett avbrott och ofta en möjlighet att träffa släktingar och vänner som man annars ser sällan. Det är ett sätt att hålla ihop och manifestera gemenskap.

I år blir julen annorlunda för många, åtminstone för dem som följer rekommendationen och uppmaningen att fira jul enbart med dem som ingår i samma hushåll, och dem som man normalt har kontakt med i betydelsen att man vistas i samma utrymmen.

När det inte går eller inte är rekommenderat att träffa människor man normalt inte ser kan det få många slags konsekvenser.

Givetvis är den positiva konsekvensen att coronaviruset inte kommer åt att sprida sig om vi iakttar försiktighet, inte reser omkring och inte gör julbesök.

Men för människor som bor ensamma och därmed kanske måste fira julen ensam riskerar konsekvenserna bli klart negativa. Eftersom julen är, eller åtminstone uppfattas som, en verklig familjehögtid kan en ensam jul eller julafton understryka ensamheten.

Förra veckan påpekade huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp att det finns mycket stöd och hjälp att få även för dem som bor ensamma och nu måste fira julen ensam. Vi får hoppas att tröskeln för att be om såväl själsligt som materiellt stöd är låg för i de fall man vet att stödet behövs.

Ensamheten blir ännu värre för dem som är vana att besöka julkyrkan och andra arrangemang med många besökare. I år saknas även de, även om mycket ordnas virtuellt.

Förhoppningsvis kan till exempel mor- och farföräldrar som nu inte kan se sina barn och barnbarn ändå ha kontakt på distans. Ibland förutsätter ändå även det specialarrangemang, som kräver närkontakt för att fås till stånd. Alla har inte den rätta utrustningen eller kunskapen för att kunna delta i strömmade evenemang. I bästa fall har det gått att ordna med apparater och bruksanvisningar senast inför julen.

En telefon har ändå så gott som alla, och det går bra att hålla kontakt också per telefon.

Det finns också en annan sida av traditioner som nu bryts. Det kan faktiskt också vara positivt att vara tvungen att tänka i nya banor och fira på ett annat sätt. Det går att se på det också som en möjlighet, inte enbart som ett hot.

Stora släkter och familjer med far- och morföräldrar, många syskon och syskonbarn, föräldrar som inte längre bor under samma tak, nu för tiden också bonusföräldrar och bonusbarn – det skapar stora nätverk och många att besöka eller att få på besök. Få har så stora bostäder att man kan ha väldigt många matgäster på en gång. Det betyder att man måste dela upp firandet och besöken och sprida ut dem över flera dagar.

Det är naturligtvis i grunden positivt med en stor familj eller släkt som vill komma samman. Men ibland innehåller julen så många måsten, med besök och gäster, att det åtminstone för dem som bär ansvaret för mat, dryck och transporter kan bli riktigt stressigt. Om man ränner av och an, eller bullar upp hela tiden, kan det vara svårt att skapa ett lugn och en frid, som också hör julen till.

Det finns naturligtvis många som kommer att sakna den vanliga julen. Det gäller att komma ihåg att det här är ett undantag och att vi med stor sannolikhet kan fira nästa jul precis som förr, eller precis som vi vill, utan restriktioner och rädsla.

Vi önskar alla en god och fridfull jul.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning